Boek
Nederlands

Elf brieven rondom liefde en dood

Ook verschenen als Tien brieven rondom liefde en dood. In deze editie werd één brief toegevoegd die Jef Geeraerts schreef aan zijn grote liefde Eleonore Vigenon.

Jef Geeraerts (auteur), Margot Vanderstraeten (inleider)

Elf brieven rondom liefde en dood

Ook verschenen als Tien brieven rondom liefde en dood. In deze editie werd één brief toegevoegd die Jef Geeraerts schreef aan zijn grote liefde Eleonore Vigenon.

Genre:
Verzameling literaire brieven uit de periode 1968-1971 van de Vlaamse schrijver (1930-2015) waarin liefde en dood centraal staan.
Onderwerp
Liefde, Dood, Geeraerts, Jef
Titel
Elf brieven rondom liefde en dood
Ook verschenen als
Tien brieven rondom liefde en dood. In deze editie werd één brief toegevoegd die Jef Geeraerts schreef aan zijn grote liefde Eleonore Vigenon.
Auteur
Jef Geeraerts
Inleider
Margot Vanderstraeten
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2017
174 p.
ISBN
9789022333945 (hardback)

Besprekingen

11 x Geeraerts

Op de dag dat Jef Geeraerts 87 zou zijn geworden, 23 februari, verschijnt ook een herziene uitgave van Geeraerts' eigen 'brieven rondom liefde en dood'.

De oorspronkelijke tien werden gebundeld in 1972 en zijn gericht aan collega's en vrienden als Hugo Raes, Marnix Gijsen en Paul Snoek, schrijvers vooral, maar ook aan minnares Helena W., de beul Anatole Deibler en collaborateur en dichter Pol Le Roy. Paul de Wispelaere zag Tien brieven rondom liefde en dood als een 'zowel hartstochtelijk als hopeloos verweer tegen de onleefbaarheid van de burgerlijke realiteit'.

Voor de heruitgave schreef niet alleen Margot Vanderstraeten een inleiding, er is ook een korte brief toegevoegd. De extra brief aan Eleonore is niet onuitgegeven - de tekst uit 1979 werd verscheidene keren apart en in bundels gedrukt - maar deze 'liefdesbrief pur sang' (dixit Vanderstraeten) is vandaag wel een perfecte aanvulling. Geeraerts schrijft over harmonisch samen oud worden en de angst om de geliefde te verliezen. Dat gevoel echoot ook door Mortiers tekst.

Manteau, 176 blz., 22,50 €.

Verzameling literaire brieven van de Vlaamse schrijver Jef Geeraerts (1930-2015), in Nederland en België bekend van de ‘Gangreen-cyclus’. Brieven die hij schreef tussen 1968 en 1971 aan collega-schrijvers, vrienden en vriendinnen, waaronder Hugo Raes, Paul Snoek, Marnix Gijsen en paardenhandelaar Arthur Massart. De in 1972 eerder uitgegeven brieven verschenen onder de titel ‘Tien brieven rondom liefde en dood’. Zij vormen samen met een extra brief uit 1979, die Geeraerts aan zijn vrouw Nora schreef, en de inleiding van journaliste Vanderstraeten, de nieuwe editie. De teksten gaan over liefde, dood, (anti-)katholicisme, paarden, vriendschap, landschappen, vrouwen en schrijven. De ene keer gaat het over de dood van een paard of een ongeboren kind, een andere keer over de liefde voor een vrouw. Stilistisch hoogstaand taalgebruik, associatief en mijmerend van toon. Thema’s spelen zich af in het decor van het Vlaamse kustlandschap en in de sfeer van de jaren zestig en zeventig. Herinnering…Lees verder

Over Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Jozef Adriaan Anna (Jef) Geeraerts (Antwerpen, 23 februari 1930 – Gent, 11 mei 2015) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Jeugd

Geeraerts werd geboren als enig kind van Frans Geeraerts en Anna van der Heiden. Als kind van welgestelde ouders kreeg Geeraerts een burgerlijke opvoeding. Reeds in 1938 werd hij van de gemeentelijke jongensschool overgeplaatst naar het Franstalige Onze-Lieve-Vrouwecollege, omdat de eerste school niet fatsoenlijk genoeg was. Het bourgeois-milieu van het overgrote deel van zijn familie en de uiterst strenge sfeer van het college maakten van Geeraerts een in zichzelf gekeerd, eigenzinnig jongetje dat al heel vroeg zelfstandig handelde en dat zijn ontspanning slechts vond bij zijn (anti-burgerlijke) grootvader Janus. Ook in de bossen van Brecht, waar Geeraerts' ouders in 1941 een buitengoed gekocht hebben, kon hij tot rust komen. De liefde voor de natuur en het indivi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties