Boek
Nederlands

Omwenteling : hoe staten omgaan met crisis en verandering

Jared Diamond (auteur)
+1
Omwenteling : hoe staten omgaan met crisis en verandering
×
Omwenteling : hoe staten omgaan met crisis en verandering Omwenteling : hoe staten omgaan met crisis en verandering

Omwenteling : hoe staten omgaan met crisis en verandering

Analyse van historische en actuele crises in diverse landen, met gebruik van inzichten uit de psychologie, gevolgd door een pleidooi om hier lessen uit te trekken voor de toekomst.
Titel
Omwenteling : hoe staten omgaan met crisis en verandering
Auteur
Jared Diamond
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Upheaval : how nations cope with crisis and change
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2019
504 p., [32] p. foto's : ill.
ISBN
9789000338818 (hardback)

Besprekingen

De bekende wetenschapper Jared Diamond bespreekt in 'Omwenteling' hoe landen omgaan met crises en verandering. Hij past factoren die een rol spelen bij individuele, psychologische crises toe op nationale crises. Bijvoorbeeld de erkenning van het probleem en het vermogen van anderen te leren. Hij beschrijft crises uit het verleden in zes landen die hij toevallig zelf kent, wat een willekeurige selectie lijkt. In het tweede deel gaat hij in op de actuele problemen van Japan, de Verenigde Staten en de wereld als geheel. Hij ziet op alle vlakken een te geringe bereidheid om problemen als polarisatie en klimaatverandering te erkennen en die te bestrijden. Maar hij blijft optimistisch en stelt dat van het verleden te leren is. De vergelijking tussen individuen en naties blijft wat wringen. De factoren die Diamond aanwijst, zijn dermate algemeen dat ze altijd wel van toepassing lijken. Door een groot aantal landen en problemen te beschrijven gaat Diamond zelden echt de diepte in en presentee…Lees verder

Over Jared Diamond

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door HiraV

Jared Diamond (Boston (Massachusetts), 10 september 1937) is een Amerikaans fysioloog, evolutionair bioloog, biogeograaf, milieuwetenschapper en aardwetenschapper.

Sinds juni 2002 is hij hoogleraar in de geografie aan de UCLA (de Universiteit van Californië - Los Angeles). Eerder was hij daar al hoogleraar in de fysiologie aan de geneeskundige faculteit.

Biografie

Jeugd en opleiding

Diamond werd geboren in Boston, Massachusetts. Zijn beide ouders waren afkomstig uit Oost-Europese, Joodse gezinnen. Zijn vader Louis K. Diamond was een arts en zijn moeder, Flora Kaplan, was lerares, taalkundige en concertpianiste. Jared zelf speelde vanaf zijn zesde jaar piano. Hij volgde middelbaar onderwijs aan de Roxbury Latin School en haalde vervolgens in 1958 een Bachelor of Arts aan het Harvard College. In 1961 verkreeg hij de titel van Doctor of Philosophy (Universiteit van Cambridge, UK)…Lees verder op Wikipedia