Boek
Nederlands

Gerechtigheid

Ian Rankin (auteur)
Een politieman zoekt verband tussen een overleden en een nieuwe seriemoordenaar.
Extra onderwerp
Thrillers, DET, Detective, Romans, thriller
Titel
Gerechtigheid
Auteur
Ian Rankin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black and blue
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2004
446 p.
ISBN
90-245-4634-6

Besprekingen

Inspecteur John Rebus werkt vanuit het meest beruchte politiebureau in Edinburgh. Een seriemoordenaar pleegt moorden door heel Schotland, waarbij hij een vroegere seriemoordenaar imiteert. Hoewel Rebus zich niet officieel met deze zaak bezighoudt, wordt hij er voortdurend mee geconfronteerd terwijl hij onderzoek doet naar twee andere moordzaken. Hij heeft de onhebbelijke eigenschap voortdurend zijn superieuren voor de voeten te lopen en heeft een fijne neus voor omkoopbare collega’s. Hij is dus bepaald niet populair, zoals hij merkt wanneer er een onderzoek gedaan wordt naar vroegere activiteiten. Dit boek uit 1997, een van intussen veertien romans met inspecteur Rebus in de hoofdrol, is zeker een van de beste. Rebus goochelt voortdurend met vier zaken en de schrijver is er in geslaagd toch een duidelijke lijn met allerlei dwarsverbanden aan te houden. Rebus is een sterke romanfiguur, de sfeertekening geeft een bijna panoramisch portret van een aantal Schotse steden en van de economis…Lees verder

Over Ian Rankin

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ian Rankin (Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans.

Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

Biografie

Ian Rankin komt voor in McCall Smithss boek “44 Scotland Street” uit 2004.

Rankin heeft bekendgemaakt dat hij na het schrijven van zijn laatste Rebus boek, in november 2006, gaat beginnen aan het meerdelige stripverhaal Hellblazer.

Persoonlijk

Ian Rankin woont in Edinburgh met zijn vrouw, die hij leerde kennen op de universiteit en in waar hij 1986 mee trouwde, en hun twee zonen.

Ze woonden een aantal jaren in de wijk Merchiston/Morningside, vlakbij auteurs als JK Rowling, Alexander McCall Smith…Lees verder op Wikipedia