Boek
Nederlands

Goed leren praten : verhalen

Hilary Mantel (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
Bundeling van semi-autobiografische verhalen van de schrijver (1952-2022) over haar jeugd in Noord-Engeland.
Titel
Goed leren praten : verhalen
Auteur
Hilary Mantel 1952-2022
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Learning to talk : short stories
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, 2023
189 p.
ISBN
9789493305007 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Hilary Mantel: even goed op de korte baan als in de marathon

Korte verhalen kunnen onweerstaanbaar zijn, als ze tenminste door een grootmeester worden geschreven. Zoals Goed leren praten van Hilary Mantel.

De kinderen die aan het woord zijn in Goed leren praten groeien op in de fabrieksrook van een industriestadje in Noordwest-Engeland. Ze wonen in huizen van steen en lei, 'gegeseld door bijtende wind en ruige roddels', en met uitzicht op een al even onverbiddelijk hoogland waarin het gevaarlijk verdwalen is. Kinderen hebben er 'geschaafde knieën, onstuimige harten, sarrende monden en harde blikken'. Hun favoriete tijdverdrijf: katholieken pesten - de waterscheiding tussen katholiek en protestant is mee geïmporteerd met de Ierse inwijkelingen. De hoofdpersonages van deze verhalen zijn buitenbeentjes. Niet alleen omdat ze katholiek, gevoelig, vroegwijs en intelligent zijn, maar ook omdat hun gezin het middelpunt vormt van een schandaal: hun moeders hebben een minnaar in huis genomen, die in het ene verhaal gewoon 'de huurder' heet - een man 'die niet zonder ruzie kon zoals hij ook niet zonder ontbijt kon', luidt het in 'Koning Billy is een heer' - en in het andere n…Lees verder

Recensie Goed leren praten -Hilary Mantel op de korte baan

In de verhalenbundel Goed leren praten verwerkt Hilary Mantel haar ongemakkelijke jeugd. De vorig jaar overleden sterauteur laat zien dat ze niet alleen geweldige trilogieën kon schrijven, maar ook prachtige korte verhalen.

Hilary Mantel (1952-2022) was een meesteres op de lange afstand. Dat bewees ze met haar briljante Wolf Hall-trilogie over Thomas Cromwell, en ook al vele jaren eerder met haar drieluik over de Franse Revolutie: A Place of Greater Safety (Een veiliger oord). Maar ook op de korte baan kon ze meer dan uitstekend uit de voeten, zo blijkt uit haar verhalenbundel Learning to Talk. Die bundel stamt uit 2003, maar werd vorig jaar opnieuw uitgegeven, uitgebreid met een voorwoord en een fragment uit haar autobiografische Giving Up the Ghost (De geest geven). Het is nu vertaald als Goed leren praten.

De zeven verhalen in de bundel gaan over de kinder- en jeugdjaren van de hoofdpersonen. Hoofdpersonen die veel te maken hebben, maar niet geheel samenvallen met Mantel zelf. In haar voorwoord stelt de auteur dat alle verhalen zijn ontstaan uit vragen die ze zichzelf stelde over haar jonge jaren.

Op die vragen zijn uiteenlopende antwoorden mogelijk, zoals de chronologische geordende …Lees verder

Een speelbal van verlan gens, weetjes en algoritmes

 

Hilary Mantel

Goed leren praten

****/

De vorig jaar overleden Hilary Mantel geniet de grootste bekendheid door haar historische romans. Die wisselde ze af met werk dat door haar eigen leven werd geïnspireerd. De verhalen die in 'Goed leren praten' verzameld zijn, worden verteld door kinderen die opgroeien in een wereld vol tegenstellingen: tussen hogere en lagere klassen, protestanten en katholieken, Ieren en Britten. In haar historische romans maakt ze overtuigend echte mensen van lang geleden overleden grootheden, hier schetst ze naar aanleiding van haar eigen jeugd een historisch, sociaal portret. Bijna alle verhalen barsten van het vertelplezier. 

 

Een bundeling van (eerder in tijdschriften verschenen) verhalen van Hilary Mantel. De semi-autobiografische verhalen belichten momenten uit een bepaald niet zorgeloze kindertijd in een afgelegen plaatsje in Noord-Engeland in de jaren vijftig. De jonge vertelster moet overleven, opstaan en opklimmen. In 'Koning Billy is een heer’ moet het kind het verlies van haar vader verwerken en omgaan met het raadsel van een verdwijnende Ierse afkomst. In het verhaal ‘Goed leren parten’ probeert de vertelster onder leiding van een voormalig actrice haar noordelijke accent te verbeteren. Sfeervol en invoelend geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Hilary Mantel (Glossop, 1952 - Exeter, 2022) was een internationaal bekende Britse schrijver, filmcriticus en literatuurcriticus. Ze schreef vele boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Bodley Medal, de David Cohen Prize en de Hawthornden Prize.

Hilary Mantels schrijvende ik

Bijna alle verhalen in Goed leren praten van Hilary Mantel barsten van het vertel- en vertaalplezier.

De vorig jaar overleden schrijfster Hilary Mantel geniet de grootste bekendheid door haar historische romans, en dan vooral de trilogie rondom Thomas Cromwell, de eenvoudige jongen die begin zestiende eeuw uitgroeide tot rechterhand van koning Henry VIII. Deze wisselde ze af met werk dat door haar eigen leven werd geïnspireerd. Dat betekent overigens niet dat het autobiografisch is, schrijft ze in het voorwoord van de verhalenbundel Goed leren praten.

'Vanaf een verafgelegen, hoog gezichtspunt ziet mijn schrijvende ik neer op een lichaam dat is gereduceerd tot een geraamte dat erop wacht door volzinnen vlees op de botten te krijgen. De gestalte vertoont gelijkenis met de mijne, maar er is een schemergebied omheen dat ruimte voor afwijkingen biedt.'

Soms is die ruimte kleiner, soms groter. Maar alle verhalen in Goed leren praten worden verteld door kinderen die opgroeien in een wereld vol tegenstellin- gen. Tussen hogere en lagere klassen, protestanten en katholie…Lees verder

Over Hilary Mantel

Hilary Mary Mantel DBE FRSL (Glossop, 6 juli 1952 – Exeter, 22 september 2022) was een Britse schrijfster van romans, korte verhalen, memoires en essays. Zij wordt met name gewaardeerd voor haar historische fictie. Ze won twee keer de (Man) Booker Prize: in 2009 voor Wolf Hall, het eerste deel van een trilogie over de 16e-eeuwse Engelse politicus Thomas Cromwell, en in 2012 voor Bring Up the Bodies, het tweede deel in de reeks. Mantel is de eerste Brit en de eerste vrouw die deze prijs tweemaal kreeg.

Biografie

Jeugd

Hilary Mary Thompson is op 6 juli 1952 geboren in Glossop, Derbyshire, als oudste van drie kinderen. Ze groeide op in Hadfield, ook in Derbyshire, waar ze de katholieke basisschool St Charles bezocht. Haar ouders Margaret Foster en Henry Thompson waren beiden in Engeland geboren, maar van Ierse afkomst. Zij scheidden van taf…Lees verder op Wikipedia