Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hoe je van je dochter moet houden

Hila Blum (auteur), Hilde Pach (vertaler)
Een moeder reist vanuit Israel naar haar dochter, maar vertrekt weer zonder aangebeld te hebben en haar kleindochters ontmoet te hebben — een pijnlijke verkenning van de grenzen van het moederschap.
Titel
Hoe je van je dochter moet houden
Auteur
Hila Blum
Vertaler
Hilde Pach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Ech leëhov et bitcha
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
267 p.
ISBN
9789403166711 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Moederland

Opvoeden is een oefening in traag loslaten, maar in welke mate mag je de teugels vieren? Hila Blum onderzoekt Hoe je van je dochter moet houden .

Joëla Linden staat in een donkere tuin in een buitenwijk van Groningen en bespioneert de felverlichte ramen van een burgerwoning. In de gouden gloed ziet ze een vrouw in de weer met het avondeten. Twee kinderen rennen rond de keukentafel, straks komt vader thuis – een huiselijk tafereel, zo doorsnee, zo ontroerend. Joëla heeft duizenden kilometers gereisd om deze vrouw te zien, maar ze zal niet aankloppen. Straks treint ze terug naar Amsterdam om haar vlucht naar Israël te halen.

De nietsvermoedende vrouw achter het raam is Lea, de meisjes heten Lotte en Sanne, de man heet Johan. Dat weet Joëla, omdat ze het heeft opgezocht op het internet. Lea is haar lang verloren dochter. De twee meisjes – haar kleindochters – ziet ze nu voor het eerst. Ergens is het grondig fout gelopen tussen Joëla en Lea, maar om dat verhaal te vertellen moet ze helemaal terug naar het begin.

Maar waar begint het verhaal van een dochter? Bij de geboorte…Lees verder

Een roman over verstoorde familierelaties. Een vrouw is vervreemd van haar dochter en heeft haar kleinkinderen nooit ontmoet. Als ze vanuit Israel naar Groningen reist, kan ze zich er toch niet toe brengen om aan te bellen. Het boek diept uit hoe vader, dochter en moeder uit naam van liefde toch zo veel fouten kunnen maken, die leiden tot een psychologisch drama. Het boek is in talige, indringende stijl geschreven. 'Hoe je van je dochter moet houden' zal met name een literaire lezersgroep aanspreken. Hila Blum (1969) is schrijver en literair redacteur. Ze won eerder de prestigieuze Sapir Prize for Literature.