Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kapperszoon : roman

Gerbrand Bakker (auteur)

De kapperszoon : roman

Genre:
Een kapper uit de Jordaan worstelt met het gemis van een vader die hij nooit heeft gekend, met homoseksuele gevoelens en eenzaamheid.
Titel
De kapperszoon : roman
Auteur
Gerbrand Bakker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
303 p.
ISBN
9789464520019 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Meer labeur dan liefde

Na twaalf jaar levert de Nederlandse schrijver Gerbrand Bakker een nieuwe roman af. Hij was het genre 'even moe'. Bij zijn lezers ligt hetzelfde gevoel op de loer.

Er zijn kappers die je de oren van het hoofd praten, maar in fictie zijn ze vaker van de stille soort. Zo ook Simon, het hoofdpersonage in De kapperszoon, Gerbrand Bakkers eerste roman sinds 2010. Toen haalde hij met De omweg nog de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Indolent is het woord dat Simons moeder gebruikt om zijn lusteloze levenswandel te omschrijven. Bakker, die ooit etymologische woordenboeken voor beginners schreef, kiest zijn woorden duidelijk niet lukraak, maar de schrijver van het succesdebuut Boven is het stil (2006) is ook een uit zelfrelativering opgetrokken auteur. Hij drukt elke mogelijke vorm van pedanterie meteen de kop in door zijn hoofdpersonage 'Wat is dat voor een woord?' te laten antwoorden.

Van zulke knipogen zijn er wel meer te vinden in dit verhaal over het kabbelende bestaan van een kapperszoon die geïntrigeerd raakt door de vliegtuigramp waarbij hij zijn vader verloor nog voordat hij geboren werd. Bakker voert onder anderen een sch…Lees verder

Schrijver komt bij de kapper

De nieuwe roman van Gerbrand Bakker heeft veel weg van het onvergetelijke Boven is het stil. Er is ook een verschil: dit keer speelt hij literaire spelletjes, met wisselend resultaat.

Het eerste dat opvalt in De kapperszoon is de grote verwantschap met Boven is het stil, de prachtige roman waarmee Gerbrand Bakker in 2006 doorbrak. Daarin vertelt Helmer van Wonderen over het eenzame boerenbestaan dat hem is opgelegd door zijn vader nadat zijn tweelingbroer (pa's gedoodverfde opvolger) bij een auto-ongeluk was omgekomen. Helmer heeft de kracht niet om zich adequaat te verzetten en zijn eigen weg te gaan. Wel neemt hij decennia later met speldenprikjes wraak op zijn doodzieke vader, die op hem is aangewezen voor zijn verzorging.

Hoe heeft Helmer dit niet begeerde bestaan al die tijd volgehouden? 'Ik heb mijn halve leven lang nergens aan gedacht', zo bedenkt deze aan zijn tweelingbroer verknochte eenling. Hij komt tot dit besef wanneer zijn leven wordt opgeschud door de vrouw met wie zijn tweelingbroer zou trouwen. Decennia nadat zijn vader haar de deur had gewezen, zoekt zij weer contact met hem.

'Ik heb mijn halve leven nergens aan gedacht': het is e…Lees verder

BOEKENBAL Scheermes tegen halsslagader

***1/2

Het is een ontroerend zinnetje waarmee de flaptekst van ‘De kapperszoon’ begint: ‘Gerbrand Bakker (Wieringerwaard, 1962) is auteur, columnist en hovenier.’ Wie heeft nu geen sympathie voor een schrijvende hovenier of een schrijver die zich met tuinieren bezighoudt? De beschrijving is bovendien treffend voor Bakkers stijl, want hij valt al sinds zijn romandebuut in 2006 in de categorie Zachte Schrijvers. De Nederlander zal niet snel de literaire hakbijl hanteren om korte metten te maken met de mensheid – Bakker beschrijft secuur, verlegen bijna, hoe zijn personages zich door het leven begeven. Dit leverde hem, vooral voor zijn eerste roman ‘Boven is het stil’, vele internationale prijzen op. Die trend van stille observatie zet Bakker voort in ‘De kapperszoon’. Op zichzelf al een aardige prestatie, want titelheld Simon – net als zijn vader en grootvader werkzaam als kapper – zou in het echte leven de nodi…Lees verder

Veertiger Simon is een kapperszoon die de familiezaak 'Chez Jean' in de Jordaan van zijn opa heeft overgenomen. Zijn vader heeft hij niet gekend, omdat deze tijdens de ernstigste vliegramp uit de geschiedenis op Tenerife (1977) om het leven is gekomen, maar nooit is geïdentificeerd. Hij knipt niet meer dan noodzakelijk is voor zijn levensonderhoud en het bordje met 'fermé' hangt heel vaak aan de voordeur. Als hij zijn moeder Anja helpt bij het begeleiden van verstandelijk gehandicapte jongeren in het zwembad ervaart hij onbedoeld erotische momenten bij Igor, een van de deelnemers. Hij worstelt met zijn gevoelens waarbij ook schaamte om de hoek komt kijken. Na een tussenperiode van 12 jaar verschijnt deze nieuwe roman van de auteur G. Bakker. Een van de personages is 'de schrijver' (alias G. Bakker) die een nieuwe roman over een kapper wil gaan schrijven. Korte hoofdstukken, korte zinnen, objectief observerend met tussendoor aangrijpende voorvallen verweven en een open einde. Thema’s a…Lees verder

Over Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker kan verwijzen naar:

  • Gerbrand Bakker (medicus)
  • Gerbrand Bakker (schrijver)


Lees verder op Wikipedia