Boek
Nederlands

Over nationalisme

George Orwell (auteur), Bas Heijne (auteur)
Essay uit 1945 van de beroemde Britse schrijver (1903-1950) over de definitie van nationalisme, met een inleidend essay over de actualiteit van deze politiek-filosofische analyse.
Onderwerp
Nationalisme
Titel
Over nationalisme / George Orwell ; met een essay van Bas Heijne
Auteur
George Orwell Bas Heijne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Notes on nationalism
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
76 p.
ISBN
9789044653137 (hardback)

Besprekingen

George Orwells essay sprankelt nog steeds.

Zijn gebruik van het woord 'nationalisme' is ietwat eigenaardig, waarschuwt George Orwell (1903-1950) in Over nationalisme. En inderdaad: Orwells nationalisme lijkt meer op tribalisme. In dit beroemde essay uit 1945 onderzoekt de Britse schrijver het gevaarlijke verlangen van mensen om elkaar op te delen in groepen en dan 'weg te zinken' in zo'n groep - waarbij de eigen groep bij voorbaat de beste is. Wat de feiten ook zeggen. Orwell heeft een scherp oog voor de driftmatige onderstroom in de politiek. Hij wijst op de zucht naar prestige, de angst die schuilgaat onder het officiële debat. Zijn voorbeelden zijn die van zijn eigen tijd, maar zijn autonome en onverschrokken blik op de wereld maakt dat dit essay nog steeds sprankelt. De boodschap staat ook: gevoelens zijn onvermijdelijk, ook in de politiek. Het enige dat je kunt doen, is voorkomen dat ze je denkvermogen verpesten. De inleiding van Bas Heijne maakt het essay toegankelijk en doet zo wat je mag verwachten. Persoonlijk…Lees verder

Een essay van George Orwell over de definitie van nationalisme, met een inleidend essay van Bas Heijne. Vlak na de Tweede Wereldoorlog schreef George Orwell wat een van zijn meest fameuze essays zou worden: ‘Notes on Nationalism’. Al in de eerste alinea’s trekt hij het begrip nationalisme breder dan gebruikelijk: het gaat Orwell om een nietsontziend geloof in een zaak of identiteit, waarbij alle middelen zijn toegestaan. Feiten en gezond verstand doen er niet langer toe, partijdigheid bepaalt alles. In zijn inleidende essay beschrijft Bas Heijne hoe Orwells tekst ontstond, maar laat vooral ook zien hoe actueel die nog is voor onze tijd. Intelligent en met veel taalgevoel geschreven. Voor de meer geoefende lezer. George Orwell (1903-1950) was een wereldberoemde Britse schrijver, journalist, essayist en criticus. Zijn werk won meerdere literaire prijzen, waaronder de Hugo Award for Best Novella en de Prometheus Award.

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Hoewel hij zijn eerste roman reeds in 1933 publiceerde, was hij aanvankelijk slechts enigszins bekend als schrijver om zijn politiek activisme (hij vocht mee in de Spaanse Burgeroorlog), brak hij door in 1945. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm waarmee hij in 1945 doorbrak en de in 1949 verschenen dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voo…Lees verder op Wikipedia