Roman over een joodse familie in een noodlottige fase van de Duitse geschiedenis, tussen 1870 en 1945.
Titel
De Effingers : roman
Auteur
Gabriele Tergit
Vertaler
Meta Gemert 1951-
Nawoord
Nicole Henneberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Effingers
Uitgever
[Zorgvlied]: Uitgeverij Van Maaskant Haun, 2020 | Andere uitgaves
733 p.
ISBN
9789083007625 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Beter dan Thomas Mann

Eindelijk krijgt de vergeten Duitse schrijfster Gabriele Tergit de aandacht die ze verdient. In haar werk leren we het Joodse leven in Berlijn voor WO II kennen.

'Dit moet u absoluut lezen', kreeg ik vorig jaar te horen in een boekhandel in Berlijn. 'Het lijkt op De Buddenbrooks van Thomas Mann, maar dan veel beter.' Die boude woorden sloegen op De Effingers van Gabriele Tergit. Toen het boek in 1951 verscheen was er minder lof. Tergit vond met moeite een uitgever voor haar epos over een Joodse ondernemersfamilie in Berlijn. Maar vorig jaar bestormde een heruitgave meteen de Duitse bestsellerlijsten. Ook haar debuutroman, Käsebier verovert de Kurfürstendamm, beleefde een revival. Beide boeken zijn nu voor het eerst in het Nederlands verkrijgbaar.

Gabriele Tergit (1894-1982) werd als Elise Hirschmann geboren in een Joodse burgerlijke familie in Berlijn. Na de Eerste Wereldoorlog behaalde ze een doctoraat geschiedenis en begon ze te werken als journaliste. Vandaag klinkt dat prestigieus, toen was het een schandaal voor een meisje uit de betere kringen. Daarom verzon ze dat pseudoniem.

Als rechtbankverslaggeefster kwam …Lees verder

De Buddenbrooks, maar dan plezierig grillig

Het is bij De Effingers onmogelijk niet te denken aan die andere grote Duitse familiekroniek, De Buddenbrooks. Maar de filmische verteltrant en snelle scènes geven het boek een geheel eigen karakter.

In 1865 neemt de Duits-Joodse bankier Emmanuel Oppner zijn bruid Selma mee naar Parijs. Na een bezoek aan het Louvre, de Tuilerieën en de Notre-Dame valt zij plotseling flauw en belandt in het ziekenhuis. Wat blijkt: de jonge vrouw had in het bijzijn van een heer, al was die nu haar echtgenoot, geen toilet durven bezoeken. Als Emmanuel van de dokter verneemt wat er is gebeurd, kan hij alleen maar verrukt zijn over zo veel onschuld en fijngevoeligheid.

Een terloopse anekdote, aan het eind van een hoofdstuk over heel iets anders. Meer heeft journalist en schrijver Gabriele Tergit (1894-1982) niet nodig om personages, een milieu, een tijdgeest te schetsen. Dat doet ze in haar debuut uit 1931, de satirische roman Käsebier verovert de Kurfürstendamm (vorig jaar in het Nederlands verschenen), en dat doet ze ook in de familiekroniek De Effingers (1951), die zij beschouwde als 'veruit mijn belangrijkste boek'.

In ruim zevenhonderd pagina's volgt Tergit drie Dui…Lees verder

Herontdekte roman, oorspronkelijk verschenen in 1951, over de geschiedenis van drie joodse families die door huwelijken met elkaar verbonden zijn. Zij spelen in het Wilhelmijnse Berlijn aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw een prominente rol als bankiers en fabrikanten. De loop der geschiedenis bepaalt echter meer en meer hun lot en de ondergang van hun rijkdom en aanzien. De Eerste Wereldoorlog, de onzekerheid erna, de economische crisis en uiteindelijk de terreur van de nazi’s treffen hen meedogenloos. Een familiegeschiedenis, die met precisie - interieurs, omgangsvormen, mode, uitgangsleven, conventies - een tijdperk en een ondergegane cultuur beschrijft. Door de afgedrukte stamboom en de korte hoofdstukken blijft de roman ondanks de vele personages overzichtelijk en boeiend ook al komen in de vele dialogen wel vaak dezelfde onderwerpen terug.

Een verdwenen Berlijn

Het herontdekte De Effingers kreeg een derde druk. Geen wonder. Gabriele Tergit beschrijft liefdevol een verdwenen Berlijn.

'Bankier Oppner koopt een huis', zo heet hoofdstuk 11 van De Effingers. De villa aan de Berlijnse Bendlerstrasse, nabij Tiergarten, die Emanuel Oppner in 1880 koopt voor zijn vrouw Selma en hun kinderen Annette, Theodor, Klärchen en Sofie, speelt een hoofdrol in deze monumentale, lang vergeten roman waarin journalist en schrijver Gabrielle Tergit aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis drie geassimileerde Joodse families in Berlijn beschrijft, tot en met 1942. Inderdaad, als een soort Joodse Buddenbrooks, al doet deze kwalificatie Tergit tekort.

Want wat een fantastisch boek De Effingers is, wat een unieke, liefdevolle en precieze literaire redding van een verdwenen wereld, ontdekte het Duitse publiek pas twee jaar geleden op grotere schaal, toen een nieuwe uitgave van het bijna 900 pagina's dikke boek bezorgd werd. De roman werd alom de hemel in geprezen. In Nederland verscheen de vertaling bij Van Maaskant Haun een jaar geleden en beleefde inmiddels een derde d…Lees verder

Over Gabriele Tergit

Gabriele Tergit, pseudoniem van Elise Hirschmann (Berlijn, 4 maart 1894 - Londen, 25 juli 1982), was een in Duitsland geboren Brits schrijfster en journaliste van Joodse herkomst.

Leven

Tergit werd geboren in een welgesteld Joods fabrikantengezin. Ze studeerde geschiedenis en filosofie aan de universiteiten van Berlijn, München, Heidelberg en Frankfurt am Main en promoveerde in 1923 op een proefschrift over de natuurwetenschapper en democratische politicus Carl Vogt. Na haar studies richtte ze zich uiteindelijk toch weer op de journalistiek. Van 1924 tot 1933 werkte ze als rechtbankverslaggeefster voor meerdere Berlijnse kranten, waarbij ze zich sociaal-kritisch opstelde ten opzichte van de rechterlijke macht. Ook droeg ze regelmatig bij aan het anti-facistische weekblad Die Weltbühne.

Na de machtsovername door de nazi's in 1933 week Tergit via Tsjecho-Slowakije uit naar Palestina, waarover ze een nooit uitgegeven nega…Lees verder op Wikipedia