Boek
Nederlands
Titel
Broer
Auteur
Esther Gerritsen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2016
95 p.
Aantekening
Boekenweekgeschenk 2016
ISBN
9789059653658 (hardback) 9789059653634 (hardback) 9789059653603 (hardback)

Besprekingen

De pen van een ambtenaar

BOEKENWEEKGESCHENK. Esther Gerritsen blijft haar thema's en obsessies trouw in het Boekenweekgeschenk Broer. Toch laat deze novelle een saaie indruk na.

Vanaf de literaire wachttorens en uitkijkposten voorspellen velen een glorieuze toekomst voor Esther Gerritsen (45). Driemaal was ze genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar telkens moest ze met lege handen naar huis. Haar hele oeuvre werd intussen wel bekroond met de Frans Kellendonkprijs.

Haar kale romans - denk aan Superduif, Dorst en Roxy - weten vooral Nederlandse lezers te behagen. In Vlaanderen krijgt haar werk nauwelijks een voet aan de grond. Of komt daar verandering in nu ze is aangewezen als auteur van het ook hier massaal verspreide Boekenweekgeschenk?

Tijd voor een vrouw

Gerritsens oeuvre wemelt van personages die als een bezetene hun eigen gedachtegangen fileren, alsof ze minutieus een moot vis van de graten ontdoen. Haar grillige en vaak onbehaaglijke universum puilt uit van de alledaagse familie-aangelegenheden. Soms lijkt ze wel de kampioene van het stationaire, rond zijn eigen spil draaiende…Lees verder

Esther Gerritsen schrijft het Boekenweekgeschenk 2016. De eenentachtigste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 12 maart t/m zondag 20 maart 2016 en krijgt als thema 'Duitsland', onder het motto: 'Was ich noch zu sagen hätte'. Olivia heeft zich ontwikkeld tot een strak georganiseerde vrouw. Zij is de financieel directeur van het familiebedrijf. Wanneer haar broer Marcus verzorging nodig heeft, besluit ze hem in huis te nemen. Dit heeft vergaande gevolgen voor de onderlinge verhoudingen.

Over Esther Gerritsen

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Esther Gerritsen (Nijmegen, 2 februari 1972) is een Nederlandse schrijfster. Vanaf 1999 schreef ze toneel en proza, maar vanaf 2004 legt ze zich geheel op proza toe. Zij schrijft romans en verhalen en was columniste voor de Volkskrant en de VPRO Gids. Sinds 2014 is ze ook actief als scenarioschrijver, onder andere voor de tv-serie Red Light en de film Instinct, beide in samenwerking met Halina Reijn en Carice van Houten.

Biografie

Gerritsen groeide op in Gendt en studeerde Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

In oktober 1999 ging haar toneelstuk, de monoloog Huisvrouw, in Amsterdam in première. Een jaar later volgde in Utrecht de première van Het geeft niet, eveneens een monoloog.

Gerritsen debuteerde als prozaschrijver in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. In 2002 verscheen Tussen een persoon, haar eerste roman. In ma…Lees verder op Wikipedia