Boek
Nederlands

Glorie en heerlijkheid : eindelijk ook verhalen

Erwin Mortier (auteur)
+1
Glorie en heerlijkheid : eindelijk ook verhalen
×
Glorie en heerlijkheid : eindelijk ook verhalen Glorie en heerlijkheid : eindelijk ook verhalen

Glorie en heerlijkheid : eindelijk ook verhalen

Bundel literaire verhalen waarin de auteur experimenteert met verschillende vormen en stijlen.
Titel
Glorie en heerlijkheid : eindelijk ook verhalen
Auteur
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
314 p.
ISBN
9789403128986 (paperback)

Besprekingen

Het degustatiemenu van Erwin Mortier

Glorie en Heerlijkheid , het jongste boek van Erwin Mortier, is een verhalenbundel. Daarmee voegt de schrijver trots een genre aan zijn gamma toe.

Verhalen zijn vingeroefeningen voor het grotere werk, zou je kunnen zeggen, maar die omschrijving doet te sterk aan 'Für Elise' denken. Zijn ze een staalkaart van 's schrijvers talent, misschien? Erwin Mortier (57) schreef de verhalen van Glorie en Heerlijkheid naar eigen zeggen tussen zijn romans en gedichten door. Maar dat maakt er nog geen tussendoortjes van. Integendeel.

Zelfs de uitgever is overtuigd van de kwaliteit - het taaie cliché wil dat uitgevers korte verhalen mijden 'omdat ze niet verkopen'; ze zien die genreomschrijving dan ook liever niet op de cover. Daarom is het des te opvallender dat op het voorplat gedrukt staat: 'Eindelijk ook verhalen'. Dat moet wel betekenen dat de schrijver en zijn uitgever het stiefmoederlijk behandelde korte verhaal een boost willen geven - en dat is een steun in de rug van verhalenschrijvers die al jaren volharden.

Mortier bundelt negentien meesterlijke verhalen. Soms deinen ze uit tot novellen; andere…Lees verder

Recensie Glorie en heerlijkheid -Mortier weet wat schrijven is

In zijn eerste verhalenbundel verhaalt Erwin Mortier laconiek van aandoenlijke, verdwaalde eenlingen. Het schrijfplezier komt sterk naar voren in de rijke - voor sommige lezers misschien al te weelderige - stijl.

In het verhaal 'Onder de bramen' in Glorie en heerlijkheid, de eerste verhalenbundel van Erwin Mortier, kijkt een man van middelbare leeftijd terug op zijn jeugdliefde Willem, die net geen 19 werd. Terugkijken is eigenlijk niet het juiste woord - de ik-figuur verplaatst zich naar een korte tijd van passie en geluk in een sfeer waar Mortier meester in is: die van weemoed, sensualiteit, broeierigheid, beschutting én ontheemdheid.

De ik-figuur heeft zijn leven al lang herpakt, maar toch: 'Hoe goed en warm de kamers van mijn hart intussen weer bewoond zijn, hoe goed en teder andere ogen andere hoofdstukken in me lezen, ik mis je.' Hij leeft met een gemis, zoals zoveel personages in Mortiers werk.

Erwin Mortier verwierf naam met indrukwekkende romans als Marcel (1999), Sluitertijd (2002) en Godenslaap (2008). Hij werkt al enige jaren aan een nieuwe roman, Vadertaal, en combineert dat met het schrijven van verhalen, 'teksten die plezier scheppen in het vertellen', zo…Lees verder

Een speelbal van verlan gens, weetjes en algoritmes

 

** 1/2

Voor het eerst in zijn schrijverscarrière komt Erwin Mortier met een verhalenbundel. De negentien opgenomen verhalen variëren qua lengte van 5 tot 55 pagina's. 'Ze houden de vingers soepel, bieden mijn schrijversgeest verstrooiing (...) en scheppen genot,' schrijft Mortier in de uitleiding. Humor en een satirische kijk op de dingen is wat de soms licht surrealistische vingeroefeningen (vier verhalen hebben 'een piepkleine tuinkabouter' als hoofdpersoon) verbindt. De auteur heeft er merkelijk pret aan beleefd, maar in romans komt zijn schrijfkunst vooralsnog beter tot haar recht. 

 

Een literaire verhalenbundel waarin de auteur experimenteert met verschillende vormen, stijlen, thema's en personages. De verhalen variëren van een melancholische klokkenmaker tot transcendente tuinkabouters en de eerste zwarte paus. Voor de auteur is een kortverhaal als een literaire speeltuin en een schrijverslaboratorium waarin alles mogelijk is. Het boek is een viering van creativiteit, taalspel en verhalende verfijning, en pleit voor meer speelsheid in de literatuur. In beeldende stijl geschreven. Uitsluitend geschikt voor een literaire lezersgroep. Erwin Mortier (Vlaanderen, 1965) is auteur van romans, poëzie, toneelteksten en essays. Hij publiceerde eerder ‘Marcel’ (1999), ‘Godenslaap’ (2008), ‘Moedergetijden’ (2011), ‘De spiegelingen' (2014), ‘Boeken van de troost’ (2018) en ‘De onbevlekte' (2020). Zijn werk ontving verschillende literaire prijzen.

Over Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 november 1965) is een Vlaamse schrijver, dichter, essayist en vertaler. Hij groeide op in Hansbeke, een dorpje aan de zuidergrens van het Meetjesland. Mortier woont samen met radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Opleiding

Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde daarnaast het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Dr. Guislain Museum, waar hij werkte op het vlak van de geschiedenis van de psychiatrie. In deze periode publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, Het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima.

Schrijverscarrière

Sinds 1999 leeft Mortier uitsluitend van zijn pen. Hij heeft al verscheidene romans, novelles, dichtbundels en essays gepubliceerd. Ee…Lees verder op Wikipedia