Een berg mens onder witte lakens : roman

Erik Vlaminck (auteur)
+1
Een berg mens onder witte lakens : roman
×
Een berg mens onder witte lakens : roman Een berg mens onder witte lakens : roman

Een berg mens onder witte lakens : roman

Andere formaten:

Besprekingen

Met een wrange, laconieke klets humor

Erik Vlaminck situeert zijn nieuwe roman Een berg mens onder witte lakens in de wereld van de truckers. Opnieuw spat de smeuïge anekdotiek in het rond.

Vraag een Nederlander naar het meest typerende taalfenomeen bij een Vlaming, en hij begint te gekscheren met de 'ge'- en 'gij'-vorm. 'Schattig', 'sappig' en 'exotisch', zo klinkt het gesproken Vlaams hen vaak in de oren. Vertaalster Els Snick vertelde onlangs in De Standaard zelfs dat Nederlandse organisatoren haar soms in de 'ge'-vorm mailen.

Er zijn natuurlijk Vlaamse auteurs die nog steeds erg kwistig omspringen met de 'ge'-toon. Belijden ze daarmee de cultus van het volkse idioom? Griet Op de Beeck legt het boven de Moerdijk alvast geen windeieren. En ook de nu weggedeemsterde Geertrui Daem, Louis van Dievel en Erik Vlaminck (°1954) bleven er altijd aan verknocht. Sla er de openingspagina van Vlamincks nieuwste roman Een berg mens onder witte lakens maar op na. In de eerste dialoog is het al prijs.

Goed, Vlaminck grossiert sinds mensenheugenis in smeuïge, plastische spreektaal, bijvoorbeeld in zijn wijdvertakte Vlaamse familiesaga's, zoals de succesvolle …Lees verder

De wereld in zwart-wit

Roman. Oost-Europese truckers zijn platkoppen en negers blijven negers. André Nachtegael neemt geen blad voor de populistische mond. Schrijver Erik Vlaminck luistert noodgedwongen naar wat zijn kamergenoot uitkraamt.

Erik Vlaminck heeft altijd een goed oor gehad voor volkse taal, zonder veel omwegen en met humor. Met plezier voert hij de volksmens op in zijn romans. Hij kruipt ook op regelmatige tijdstippen in de huid van Dikke Freddy, die al vele jaren - ook in De Standaard - brieven schrijft naar politici en andere notabelen en daarin vrank en vrij zijn 'gedacht' zegt over wat er op zijn lever ligt.

In Vlamincks nieuwe roman Een berg mens onder witte lakens luisteren we naar het lamento waarmee een gepensioneerde vrachtwagenchauffeur een kamergenoot in het ziekenhuis overspoelt. Die gedwongen luisteraar is Vlaminck zelf. De schrijver moest een kleine ingreep ondergaan, maar vanwege complicaties moest hij langer blijven en belandde zo naast André Nachtegael, die ongevraagd zijn doopceel licht. Diens monologen worden afgewisseld met in de derde persoon vertelde fragmenten die ruim een halve eeuw uit zijn vaak onfortuinlijke leven overspannen.

Kopzorgen genoeg: zijn huwelijk…Lees verder

Wanneer de ik-figuur in een Antwerps ziekenhuis naast de oude vrachtwagenchauffeur André Nachtegael belandt, begint deze hem zijn levensverhaal te vertellen. In de tussenliggende hoofdstukken lezen we vanuit een onafhankelijk perspectief wat Nachtegael liever stilhoudt. Aldus horen we hoe hij met behulp van zijn vrouw zijn eigen vervoersbedrijf opzet, maar wanneer onzekerheid en stress de kop opsteken zoekt hij zijn toevlucht tot de drank. Zo gaat het van kwaad tot erger en een groot geheim dat hij met niemand kan delen leidt tot een crisis en tot een scheiding van zijn vrouw. Een grauw en rauw portret van een man die nèt niet mee kan komen in de samenleving en die zijn onzekerheid vertaalt in koppigheid, kortzichtigheid en xenofobie. Zeer goed, levendig en 'sappig' geschreven, met een hoofdpersoon die snel tot leven komt.

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is een sociaal bewogen roman- en theaterauteur. Hij werd bekend met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw (in 2005 gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde) en brak door bij een ruim lezerspubliek met Suikerspin (2008) en Brandlucht (2011).

Biografie

Vlaminck is de zoon van handelsreiziger Georges Vlaminck (1923-1981) en naaister Anna Rombouts (1929-1989). Van 1960 tot 1973 liep hij school aan het Sint-Michielscollege (Brasschaat). Van 1973 tot 1975 volgde hij de lerarenopleiding aan het H. Pius X-instituut (Antwerpen) en ging daarna aan de slag als hulpverlener in een psychiatrisch centrum.

In 1976 debuteerde hij met de novelle De troost. In 1980 was hij mede-oprichter van het sociaal geïnspireerde Seeft…Lees verder op Wikipedia