Boek
Nederlands

Rupsje Nooitgenoeg

Eric Carle (auteur)
+1
Rupsje Nooitgenoeg
×
Rupsje Nooitgenoeg Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Hardkartonnen prentenboek voor jonge kinderen, over een rupsje dat zich vol eet tot het een vlinder wordt. In de bladzijden met achtereenvolgens 1 appel, 2 peren, 3 pruimen enz. zitten op de plaatsen waar de rups doorheen heeft gegeten, gaatjes in het papier.
Onderwerp
Voeding, Rupsen, Tellen
Titel
Rupsje Nooitgenoeg
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The very hungry caterpillar
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2019 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789025755348 (hardback)

Besprekingen

In de Verenigde Staten is het werk van Eric Carle al lang in allerlei vormen en voorwerpen gecommercialiseerd, en dat is ook al een tijdje in ons taalgebied aan de gang. Rupsje Nooitgenoeg komt in allerlei formaten tot ons, nu ook in deze editie met hologram. Het herkenbare verhaal van hoe de rups zich volvreet, een cocon vormt en tot slot verandert tot ‘een wonderschone vlinder’, is inmiddels uitgegroeid tot een ware klassieker. Carle slaagt er met glans in het groeiproces van de rups spelenderwijs te voorzien van een aantal prikkelende elementen voor jonge kinderen, zoals tellen (een appel, twee peren, drie pruimen), de dagen van de week, de namen van allerlei etenswaren (fruit, kaas, ijsjes, vlees…) enz. De herhaling zorgt ervoor dat de lezers dit snel zullen oppikken. De prenten zijn samengesteld uit kleurrijke collages en de voorwerpen worden tegen een witte achtergrond duidelijk afgebeeld. Door alles wat de rups eet werd strategisch een gaatje gestanst waar kleine kinderhanden z…Lees verder
Uit een eitje kruipt een rupsje dat op zoek gaat naar eten. Elke dag van de week eet hij zich door iets lekkers heen. Wat hij op de werkdagen eet, is op de volgende pagina's te zien; die vijf pagina's zijn zodanig oplopend afgesneden dat ze samen een volledige pagina lijken te vormen. Op de achterkant staat steeds dezelfde illustratie inclusief het rupsje dat naar buiten kruipt uit het uitgestanste ‘eetgat’. Na deze pagina’s met gezonde dingen, volgt een dubbele pagina vol onweerstaanbare lekkernijen waar het rupsje zich op zaterdag aan vergrijpt en die hem een flinke buikpijn opleveren. Maar na een rustige zondag met een enkel groen blaadje gaat het weer wat beter. Na twee weken komt het rupsje in prachtige vlindergedaante uit zijn cocon gekropen. Door herhaling van tekst, vormgeving en rustige opbouw, worden grappige climaxen bereikt. Weinig, doch voldoende eenvoudige tekst bij de duidelijke, kleurrijke collages zorgen voor een rustige bladspiegel. Leuk fantasieboek voor peuters en …Lees verder

Rupsje Nooitgenoeg

'Rupsje Nooitgenoeg' voorstellen hoeft niet. Al 45 jaar kruipt deze sympathieke rups op een nacht uit een eitje, vreet zich een week vol door de meest onwaarschijnlijke dingen als een zure bom, salami en kersentaart, om zich vervolgens te ontpoppen tot een vlinder. Generaties kinderen hebben het ongetwijfeld mee opgedreund “Op maandag at hij zich dwars door een appel heen, maar genoeg had hij nog niet. Op dinsdag at hij zich dwars door twee peren heen, maar genoeg had hij nog niet. Op woensdag ...” (p. 5).
Het veertigjarige bestaan van de rups werd gevierd met een prachtig pop-upboek, voor zijn 45 jaar wordt hij getrakteerd op een hologram. Door het boek te bewegen zie je de hele evolutie al op de cover: van klein rupsje tot uit de kluiten gewassen exemplaar, over cocon tot vlinder. Een leuke gimmick, die gelukkig de prijs niet uit de pan doet swingen. Zodat dit ook de volgende generatie toelaat des te meer te genieten van deze evergreen.

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia