Boek
Nederlands

Woeste hoogten

Emily Brontë (auteur)
+1
Woeste hoogten
×
Woeste hoogten Woeste hoogten

Woeste hoogten

In de reeks:
Een geadopteerde vondeling, die afgewezen is door de dochter van zijn pleegvader, zint op wraak.
Titel
Woeste hoogten
Auteur
Emily Brontë
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wuthering heights
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2007 | Andere uitgaves
333 p.
ISBN
9789041706881

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Heathcliff is als vondeling in huis genomen door de eigenaar van boerderij De Woeste Hoogte. Diens zoon is vanaf het begin jaloers op Heathcliff en treitert hem; met zijn dochter Catherine raakt hij echter hecht bevriend. Maar als de vriendschap wederzijdse liefde wordt, weigert Catherine met hem te trouwen, omdat ze hem niet goed genoeg vindt. Dat heeft verschrikkelijke consequenties voor deze en de volgende generatie. De enige roman (1847) van de geïsoleerd levende schrijfster (1818-1848), zuster van Charlotte en Anne, is een van de beste uit de Engelse literatuur. Door de kracht en de diep-menselijke verwerking van thema's als liefde en haat, wraak en eenzaamheid is deze complexe roman nog steeds modern. De vertaling blijft dicht bij het origineel en doet daardoor, net als die van Jos van Vonderen, niet genoeg recht aan het rijke taalgebruik van Emily Brontë. Beter is die van Frans Kellendonk. Kleine druk.

Over Emily Brontë

Emily Jane Brontë (IPA: ˈɛmɪli dʒein ˈbɹɑnti) (Thornton, 30 juli 1818 – Haworth, 19 december 1848) was een Brits schrijfster. Ze was de middelste van de drie gezusters Brontë. Haar zusters Charlotte Brontë en Anne Brontë waren eveneens schrijfster; haar broer Branwell Brontë was schrijver en schilder.

Emily Brontë werd geboren in Thornton in Yorkshire. In 1821 verhuisde de familie naar Haworth waar haar vader dominee was. Hier bloeide het literaire talent van de drie zusters op. Als kind al creëerden zij imaginaire landen die voorkwamen in verhalen die zij schreven. Slechts weinig werk van Emily uit deze tijd is bewaard gebleven. Samen met Charlotte ging Emily naar school in Brussel.

Brontë schreef poëzie en een roman, Wuthering Heights uit 1847. Dit boek behoort tot de klassiekers van de Engelse literatuur. Ze gebruikte net als haar twee zusters een mannelijk pseudoniem: Ellis Bell.

Ze stierf op 30-jarige leeftijd aan tuberculose, waar in ieder ge…Lees verder op Wikipedia