Boek
Nederlands

Er hangt een hoge lucht boven ons

Els Moors (auteur)
+1
Er hangt een hoge lucht boven ons
×
Er hangt een hoge lucht boven ons Er hangt een hoge lucht boven ons

Er hangt een hoge lucht boven ons

Het is een vreemde wereld die Els Moors in haar poëzie beschrijft. In haar vrijpostige, vrolijke en licht absurdistische gedichten weet ze op een subtiele manier het dagelijkse leven zo te kantelen dat de lezer een nieuw perspectief krijgt op de dingen om hem heen. Zwaarte en lichtheid in toon en thematiek wisselen elkaar in deze gedichten voortdurend af. Of Moors nu kijkt naar een kind aan tafel
Titel
Er hangt een hoge lucht boven ons
Auteur
Els Moors
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2007
52 p.
ISBN
90-468-0015-6 9789046800157

Besprekingen

Het debuut van Els Moors (1976) bestaat uit 51 titel- en hoofdletterloze, niet-rijmende gedichten. Acht hiervan zijn ondergebracht bij de afdeling 'de witte fuckende konijnen': 'zij fucken samen het dak plat / zonder afstandsbediening'. Moors neemt ons mee naar een droomwereld waar de schrijfster doorheen loopt op een vaak wat absurdistische manier. Hier en daar doet Moors' constaterende wijze van schrijven denken aan die van Martin Reints, maar het resultaat is minder spits en intrigerend. Ondanks soms rake formuleringen, als: 'wij waren de ratten die in haar lade / met ondergoed mochten wonen' of 'zonder ons kan niets beginnen / zonder ons is alles gedaan' komt de wereld van Moors de lezer minder nabij dan de schrijfster zal wensen.

Over Els Moors

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Kritzolina

Els Moors (Poperinge, 16 juli 1976) is een Vlaams dichteres en prozaschrijfster.

Moors studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde de nieuwe opleiding Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt in Brussel.

Werk

In 2006 debuteert Moors met haar dichtbundel er hangt een hoge lucht boven ons bij de Nederlandse uitgeverij Nieuw Amsterdam. Hierin alterneert ze tussen zwaarte en lichtheid in toon en thematiek. Schijnbaar dagelijkse taferelen worden getransformeerd tot "een nieuwe werkelijkheid". In 2008 verschijnt haar eerste roman Het verlangen naar een eiland bij dezelfde uitgeverij en in 2010 met Vliegtijd drie verhalen en een brief. Haar tweede dichtbundel, Liederen van een kapseizend paard, verscheen in 2013 zowel bij Nieuw Amsterdam als bij de Vlaamse uitgeverij het balanseer.

Moors publiceerde eerder gedic…Lees verder op Wikipedia