Boek Nederlands

Veranderingen

Elizabeth Jane Howard (auteur), Inge Kok (vertaler)

Veranderingen

Elizabeth Jane Howard (auteur), Inge Kok (vertaler)
In de reeks:
Als de 90-jarige matriarch van de gegoede Engelse familie Cazalet in juni 1956 in haar landhuis in Sussex sterft, heeft dat grote gevolgen voor familie, familiebezit en familiebedrijf.
Titel
Veranderingen
Auteur
Elizabeth Jane Howard 1923-2014
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
All change
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
543 p.
ISBN
9789025453558 (paperback)
De Morgen, Boeken, 27/04/2019 (****)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels
E-boek: Nederlands

Besprekingen

Als Duchy (90), matriarch van de gegoede Engelse familie Cazalet, in juni 1956 in haar landhuis in Sussex sterft, heeft dat grote gevolgen voor familie, familiebezit en familiebedrijf, bestaand uit een houtfabriek, houtzagerijen en scheepswerven. Het grootst is het verlies voor dochter Rachel (56) die altijd thuis heeft gewoond en lang voor Duchy heeft gezorgd, waardoor haar relatie met vriendin Sid op de achtergrond bleef. Zal ze nu met Sid naar buiten durven treden? Twee 60+ zoons, Hugh en Edward, leiden het bedrijf en denken heel verschillend over de toekomst. De Engelse ex-actrice (1923-2014) schreef dit vijfde en slotdeel van de aanvankelijk uit vier romans (1990-95) bestaande familiesage, als 'De Cazalets': 'Lichte jaren', 'Aftellen', 'Verwarring' en 'Bevrijding'. Het is verfilmd door BBC-tv (2001) en in januari 2013 als hoorspel uitgezonden op BBC Radio 4, duidelijk om de sage af te ronden en dat is gelukt via veel boeiende scènes. Ze schrijft helder en opmerkzaam en geeft een …Lees verder

Waar het huwelijk uit bestaat

Twee jaar na het eerste, verschijnt nu de vertaling van het vijfde deel en slot van Elizabeth Jane Howards auto-biografische familiesaga 'De Cazalets'.

'Ik ben getrouwd, zo geloof ik', schreef de eerste echtgenoot van Elizabeth Jane Howard aan zijn moeder, 'met een heel vreemd iemand en zeldzaam en bijzonder. Ik geloof dit echt; dus iedere poging om me er anders over te laten denken is zinloos." Het eerste huwelijk van de jonge Jane Howard met marine-officier en schilder Peter Scott was moeizaam, niet in de laatste plaats vanwege zijn bezitterige en bemoeizieke moeder. Veertig jaar na haar scheiding, in 1982, zou Howard het allemaal opschrijven in haar magnum opus 'De Cazalets' ('The Cazalet Chronicles'), een 5-delige serie over haar eigen familie, waarvan deze week het slot 'Veranderingen' in goede vertaling verschijnt. In dit vijfde deel gaat het, tussen alle gezinsperikelen door, vooral over waar dat toch uit bestaat; een huwelijk.

De familie Cazalet bestaat uit de oude, well-to-do houthandelaar William Cazalet en zijn vrouw Kitty, hun drie zoons Hugh, Edward en Rupert, hun diverse schoondochters, hun heimelijk lesbische…Lees verder