Titel
Slapeloze nachten
Auteur
Elizabeth Hardwick 1916-2007
Inleider
Lauren Groff
Vertaler
C.A.G. Van den Broek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sleepless nights
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2022
189 p.
ISBN
9789038811994 (paperback)

Besprekingen

Het wonder van de pure stijl

Slapeloze nachten, de autobiografische laatste roman van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Hardwick, is een droom van een boek.

Kritiek op de literaire kritiek, waarbij het stuitende gebrek aan leesvermogen van al die verrekte rotrecensenten met veel aplomb buiten kijf wordt geplaatst, is uiteraard van alle tijden en zal waarschijnlijk pas verstommen lang nadat de laatste roman zal zijn besproken. Juist dit eeuwigheidskarakter van het gezanik maakt het dikwijls zo afgrondelijk vervelend, natuurlijk, maar toch vallen er ook voldoende parels in het genre aan te treffen. En dat het polemische prachtstuk dat Elizabeth Hardwick in 1959 onder de titel 'The decline of book reviewing' publiceerde in het magazine Harper's een prima voorbeeld is van zo'n juweel, daarvan getuigt wat mij betreft alléén al de sardonisch kille schittering van een lukraak gekozen zinnenpaar als 'One had not thought they could go downward, since they have always been modest, rather conventional journals. Still, there had been room for a decline in the last few years and the opportunity has been taken'.

Overigens was Ha…Lees verder

ELIZABETH HARDWICK Slapeloze nachten

BOEKENBAL

*****

Terugblikken op een leven dat voorbij is? Dat doe je niet in de vorm van een afgerond verhaal, toont de Amerikaanse Elizabeth Hardwick (1916-2007) in haar meesterwerk ‘Slapeloze nachten’ uit 1979. In een springerig maar soepel ritme rijgt ze brieven, gedachten en herinneringen aaneen. Wat blijft hangen, zijn mensen, relaties, ontmoetingen. Met Billie Holliday, bijvoorbeeld, die leed aan ‘de venijnige, verschrikkelijke vrijheid’, te danken aan ‘een woest wantrouwen tegen het leven’, of de bescheiden werkster Josette, wier arrogante zus in een rolstoel zit met ‘een stralenkrans van invaliditeit’ om haar hoofd. In elk personage dat ze zich voor de geest haalt, en vaak zijn dat vrouwen, herkent Hardwick het verdriet van de verloren droom. Muziekleraressen leren kinderen de ‘toonladders van de teleurstelling’ aan, een boek is ‘een gezwelachtige metgezel bestaande uit de verstoorde cellen van studie, erva…Lees verder

Een autobiografische psychologische roman over eenzaamheid en identiteit. ’Slapeloze nachten’ behoort tot de klassieken van de naoorlogse Amerikaanse literatuur. Een vrouw kijkt terug op haar leven, een stoet mensen trekt aan haar voorbij, ze bezoekt plaatsen en herbeleeft beslissende wendingen. Een verhaal van eenzaamheid, echtscheiding, liefde, verloren intimiteit, bittere jeugd, maar ook van boeken, schrijvers, reizen en ontmoetingen. Het verhaal is in talige stijl en met literair vakmanschap geschreven, waarbij verschillende genres worden vermengd. Voor een publiek van vooral literaire lezers.Elizabeth Hardwick (Lexington, 1916 - Manhattan, 2007) was journalist, literatuurcriticus en (roman)schrijver. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.'Slapeloze nachten' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1979.