Boek
Nederlands

De spreeuw van Mozart en andere legendarische dieren

Elena Passarello (auteur), Kristen Radtke (illustrator), Ineke van den Elskamp (vertaler)
Dieren met hun achtergrond in de geschiedenis en mythologie.
Titel
De spreeuw van Mozart en andere legendarische dieren
Auteur
Elena Passarello
Illustrator
Kristen Radtke
Vertaler
Ineke van den Elskamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animals strike curious poses
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2021
272 p. : ill.
ISBN
9789400407671 (paperback)

Besprekingen

De spreeuw van Mozart

Eerste zin. Hij vond de mammoet in de steenharde grond.

 

 

 

Hoe weeft een kruisspin een web in een ruimtestation? In 1973 werd een spin meegestuurd richting Skylab om te bekijken hoe ze haar kleverige kunstje zonder zwaartekracht verricht. Aanvankelijk bakt spin Arabella er weinig van: ze maakt salto’s in haar terrarium en haar weefsels hangen er voddig bij. Maar dan slaagt ze er toch in, gebruik makend van de microzwaartekracht van haar medeastronauten. Arabella zal een beroemdheid worden, en nog jarenlang in formol tentoongesteld worden in een ruimtemuseum.

Essayiste Elena Passarello gebruikt die anekdote om de band tussen mens en dier te onderzoeken, en dat leidt vaak tot fijne weetjes. In het titelessay laat ze zien hoe een tamme spreeuw meeschreef aan Mozarts oeuvre, en hoe we misschien toch een eenhoorn kunnen kweken – spoiler: dat gaat gepaard met het folteren van geiten. Passarello brengt ook een ode aan haar leermeester John Berger en stapt frivool in diens voetsporen. In sommige essays springt ze w…Lees verder

Bij de verschillende verhalen, waarin de dieren en de mensen in de geschiedenis een plaats krijgen, wil de auteur soms ook vragen of bedenkingen opwerpen. Waarom zijn sommige dieren groot of klein, zijn een menselijke rol gaan spelen of werden er anderen een vijand? Sommigen worden via de mythologie benaderd, anderen dan weer via geschiedenis of literatuur. Losse verhalen die een verschillende wegen opgaan zonder ze te kunnen onderbrengen onder de noemer dierenboek. De uitgebreide bibliografie maakt wel duidelijk dat er heel wat research aan het werk vooraf ging. De Amerikaanse schrijfster, acteur en lerares studeerde non-fictie aan de Universiteit van Pittsburgh en Iowa. Ze ontving meerdere onderscheidingen en publiceerde zowel in kranten al in nationale Amerikaanse tijdschriften.