Een man ontworstelt zich aan zijn achtergestelde jeugd en verandert zijn leven radicaal. Maar als hij beroemd en succesvol is, wil hij het liefst onzichtbaar zijn.
Onderwerp
Louis, Édouard
Titel
Veranderen : methode
Auteur
Édouard Louis
Vertaler
Jan Pieter van der Sterre Reintje Ghoos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Changer : méthode
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
302 p. : ill.
ISBN
9789403151618 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Besprekingen

De schaamte uitgommen

In Veranderen: methode vertelt Édouard Louis over zijn niet-aflatende hunkering naar roem en schrijverschap. En hoe hij resoluut zijn schepen achter zich moest verbranden om definitief de vernedering uit te wissen.

Tot welke limiet drijft Édouard Louis (29) zijn autobiografisch exhibitionisme? Die vraag werpt zich op bij het lezen van Veranderen: methode. Nadat hij in zijn voorgaande boeken al ieder detail over zijn armetierige jeugd in een Noord-Frans dorp oplepelde (als uitgespuwde homo, bovendien), spitst de Franse auteur zich nu toe op zijn bestijging van de letteren-Parnassus. De dynamiek van de metamorfose, de verschroeiende drang om het te maken. Om het haantje-de-voorste te worden waar niemand nog omheen kan. Het lukt hem, maar tegen welke prijs?

De vernedering wegwissen, de schaamte uitgommen, vermengd met genadeloze ambitie, maar onmiskenbaar is het ook een roekeloze jacht op geluk. "Ik wist nog niet dat de vernedering me zou dwingen vrij te zijn." En daarbij is hij bereid tot veel, heel veel, zo blijkt uit dit bijwijlen onthutsende relaas, waarin Louis reveleert hoe hij gebaren en maniertjes steelt, maar zich ook prostitueert (om zijn gebitsrenovatie te kunnen betalen…Lees verder

Achter elke lach zit uren training

Hoe is de succesvolle Franse schrijver Édouard Louis geworden wie hij is? Twee boeiende boeken over de moeizame weg naar zijn schrijverschap.

Slechts een paar maanden na Combats et métamorphoses d'une femme kwam Édouard Louis (1992) al met het vervolg: Changer: méthode. Iets waarmee hij, gezien de omvang en de kwaliteit ervan, zeker al langer bezig was. Het boek verschijnt eind deze maand in Nederlandse vertaling.

De kortste samenvatting ervan zou zijn: the making of Édouard Louis. Zijn debuut Weg met Eddy Bellegueule uit 2014 eindigt als hij een nieuw leven begint in Amiens, de stad waar hij op zijn 14de, als eerste van zijn familie, naar het lyceum gaat. In Changer: méthode schrijft hij over de weg die hij heeft afgelegd, vanaf de eerste stappen in vrijheid, buiten het dorp (ze kwamen nooit in de stad 40 kilometer verderop, vanwege 'de buitenlanders'), tot aan het bericht dat uitgeverij Seuil zijn eerste boek wil publiceren. Op dat moment woont Édouard Louis in Parijs en heeft hij al jaren geen contact met zijn ouders of broers en zussen.

Het boek is geen chronolo…Lees verder

BOEKENBAL Naaien en genaaid worden

BOEKENBAL

*****

Toen ik Édouard Louis vorige zomer interviewde over zijn moederboek ‘Strijd en metamorfose van een vrouw’ was hij nog geen 30 en had hij al vier boeken over zichzelf, zijn jeugd en zijn familie gepubliceerd. ‘Bent u niet bang dat uw autobiografische materiaal uitgeput zal raken?’ vroeg ik. Zonder een zweem van twijfel antwoordde hij: ‘Nee, mijn grootste vrees is dat ik aan één leven niet genoeg ga hebben om alles te vertellen wat ik nog wil vertellen. Ik moet nog schrijven over de mensen die ik in Parijs ben tegengekomen, over mijn ontdekking van de bourgeoisie en de literaire wereld, over mijn homoseksualiteit.’ En toen spoedde hij zich naar zijn appartement, waar hij naar eigen zeggen de laatste hand legde aan een nieuw boek. Ik dacht dat hij blufte. Wat kon hij nog toevoegen aan het grote fresco over zijn ellendige jeugd in een gat in Noord-Frankrijk, dat hij zo trefzeker had geschilderd in ‘Weg met Eddy …Lees verder

Een literaire roman waarin de auteur zijn eigen verhaalt vertelt. Éduard Louis heeft jarenlang slechts één wens: ontsnappen aan zijn achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk en rijk en beroemd worden. Hij ontworstelt zich aan het ouderlijk milieu en verandert tot tweemaal toe zijn leven radicaal. Maar nu hij beroemd en succesvol is, wil hij het liefst onzichtbaar zijn. Met veel gevoel voor taal geschreven. 'Veranderen: methode' zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken .Édouard Louis (Hallencourt, 1992) is een wereldberoemde Franse schrijver. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Over Édouard Louis

Édouard Louis, Hallencourt, Somme, Frankrijk (geboren als Eddy Bellegueule; 30 oktober 1992) is een Franse schrijver.

Biografie

Édouard Louis - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule - is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule (in het Nederlands verschenen met als titel Weg met Eddy Bellegueule). Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, werd wegens zijn langdurige zware lichamelijke werk invalide, arbeidsongeschikt en werkloos; zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie moest leven van de bijstand. De armoede, het racisme, het alcoholisme en de afschuw van zijn homoseksualiteit waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd, zijn de voornaamste onderwerpen van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu.

Hij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties