Boek
Nederlands

De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen

Dirk Velghe (auteur)
+1
De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen
×
De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen

De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen

Anekdotes over de geschiedenis van Parijs vanaf 1789, het begin van de Franse revolutie.
Titel
De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen
Auteur
Dirk Velghe
Taal
Nederlands
Uitgever
[Veurne]: Hannibal, © 2021
559 pagina's : illustraties
ISBN
9789463887854 (hardback)

Besprekingen

Pailletten en miserie

'Il est cinq heures, Paris s'éveille', zong ­Jacques Dutronc. En met Parijs worden ook de clichés over de lichtstad wakker.

Achter oude glorie en Amélie Poulain-romantiek zit een andere stad verborgen. Een stad van Parisiens die oorlogen en revoluties overleven. Een stad van bandieten en straatmadelieven. Er zijn de donkere facetten van lichtende namen in de mode en politiek en de onverwachte kwaliteiten van wie in ongenade viel in de geschiedenisboeken.

Dirk Velghe, in een vorig leven ceo van mediabedrijf Mediafin en nu voltijds francofiel, bewijst in De ziel van Parijs dat de feiten gerust in de plaats mogen komen van verzinsels. 'De waarheid is fascinerender, brutaler of schokkender dan de mythe', schrijft hij, en dat zal hij op meer dan 500 heerlijke bladzijden staven. Leun achterover in de zetel en laat Velghe u op sleeptouw nemen, door eeuwen geschiedenis en vijf wijken.

Wist u bijvoorbeeld dat Vlaamse gastarbeiders werden ingezet…Lees verder

Als je al meer dan dertig jaar een diepe passie voor een stad als Parijs koestert, verbaast het niet dat je in zo'n periode heel wat verhalen hebt ontdekt over straten, gebouwen, mensen en gebeurtenissen in die wereldstad. De auteur van deze pil van ruim vijfhonderd bladzijden, een coryfee in de Belgische mediawereld, heeft de moeite genomen om de oorsprong en juistheid van die verhalen na te trekken, alvorens die in dit boek op te tekenen. Het start met een tijdlijn vanaf de Franse revolutie in 1789 tot nu; ergens in deze periode vinden de verhalen hun oorsprong. De teksten zijn per stadsdeel gerubriceerd: Linkeroever West, Rechteroever Oost etc.; die indeling is ook aangegeven op een plattegrond. Vermelding van de locatie van elk verhaal maakt het mogelijk die na te lopen op Google Maps. Het afwisselende is dat de verhalen verder in willekeurige volgorde staan, zodat na een verhaal over Napoleon III een tekst over de gele trui van Lenin volgt. Het boek bevat zwart-witillustraties, e…Lees verder