Boek
Nederlands

Nummer twee : de jongen die nét niet Harry Potter werd

David Foenkinos (auteur), Jef De Temmerman (vertaler)
+1
Nummer twee : de jongen die nét niet Harry Potter werd
×
Nummer twee : de jongen die nét niet Harry Potter werd Nummer twee : de jongen die nét niet Harry Potter werd

Nummer twee : de jongen die nét niet Harry Potter werd

Na het fenomenale succes van de Harry Potter-boeken, stemt auteur J.K. Rowling toe om haar geesteskind op het grote scherm te laten verschijnen. In 1999 begint de zoektocht naar een jongen die het gezicht van de kleine tovenaar met de ronde bril zal worden. Van honderden acteurs blijven er uiteindelijk twee kanshebbers over. Een van hen zal de rol nét niet te pakken krijgen, en voor altijd nummer
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Nummer twee : de jongen die nét niet Harry Potter werd
Auteur
David Foenkinos 1974-
Vertaler
Jef De Temmerman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Numéro deux
Uitgever
Gent: B&L, 2022
246 p.
ISBN
9789463938365 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

En dan ben je eeuwig nummer twee

Wat gebeurt er als je als jonge snaak net naast de filmrol van Harry Potter grijpt? Dat is de hamvraag in Nummer twee van de Franse succesauteur David Foenkinos.

David Foenkinos (°1974) moet je de knepen van het vak niet meer leren. Hij weet hoe je onderhoudende én toch tot nadenken stemmende romans in elkaar vijst en giet zijn ongebreidelde fantasie steeds weer in een soepele bedding. Bovendien is hij thematisch van veel markten thuis. Doorgebroken met La délicatesse (2009) en bekroond met de Prix Renaudot voor Charlotte (2014, gebaseerd op het leven van de Duitse schilder Charlotte Salomon) komt de veelzijdige Foenkinos nu met een saga rond de Harry Potter-hype van weleer.

We volgen de lotgevallen van de onfortuinlijke Martin Hill, de jongen die nét naast de filmrol van Harry Potter greep, geïnspireerd op wat Liam Aiken overkwam. De zoektocht naar de ruwe diamant was moeilijk, de jongen in de rol moest precies 10 jaar oud zijn. Maar Martin identificeerde zich volkomen met het verhaal van de tovenaarsleerling. Bij de laatste casting moest Martin het helaas afleggen tegen Daniel Radcliffe, die vervolgens…Lees verder

Toezien hoe die ander de wereld verovert

Nummer twee is een lichte roman over een jongen die het zwaar heeft: hij heeft de rol van Harry Potter nét niet gekregen. Zijn personage blijft wel erg oppervlakkig.

Wat gebeurt er met iemand die het net niet wordt, die op het allerlaatst wordt afgewezen? Het overkomt iedereen en vaak meer dan eens, in de liefde, in het leven.

Er is één jongen die voor de verfilming van de romansaga van J.K. Rowling uiteindelijk niet Harry Potter werd, het personage dat al 25 jaar lang miljoenen lezers begeestert. Miljarden mensen kennen zijn beeltenis, zijn strijd tegen het kwaad wordt misschien wel met groter enthousiasme gevolgd dan die van de Messias.

Wat gebeurde er met die ene jongen nadat hij te horen had gekregen dat niet hij, maar zijn enige overgebleven concurrent Harry Potter zou worden, ondanks zijn grote uiterlijke gelijkenis met het romanpersonage, zijn natuurlijke acteertalent en de opmerkelijke verbeeldingskracht die hij tijdens de audities had getoond? Hoe kan iemand die zo dichtbij was relativeren dat hij niet het gezicht van zo'n fenomeen, ja van een heel tijdperk is geworden?

Over dat gegeven gaat Nummer tw…Lees verder

Over David Foenkinos

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

David Foenkinos (Parijs, 28 oktober 1974) is een Franse schrijver. Hij heeft romans en jeugdboeken gepubliceerd en enkele scenario’s voor toneel en film geschreven. Samen met zijn broer Stéphane Foenkinos heeft hij twee films geregisseerd.

Levensloop

David Foenkinos studeerde letteren aan de Sorbonne in Parijs. Na zijn studie werd hij gitaarleraar. In 2001 verscheen zijn eerste boek Inversion de l'idiotie bij uitgeverij Gallimard in Parijs. Op dat moment werkte hij als persvoorlichter bij Gallimard. Daarna publiceerde hij vrijwel ieder jaar een nieuw boek. Meestal romans, die vaak over de liefde gaan, maar ook twee kinderboeken en de geromantiseerde biografie Lennon over het leven van John Lennon.

In 2009 verschijnt La Délicatesse, zijn doorbraak in Frankrijk. Samen met zijn broer Stéphane Foenkinos schrijft hij het script voor de verfilming van dit boek. In 2011 publiceert hij Les Souvenirs, …Lees verder op Wikipedia