Titel
De groeve
Auteur
Damon Galgut
Vertaler
Rob Van der Veer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The quarry
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010
145 p.
ISBN
9789021437903 (hardback)

Besprekingen

De Zuid-Afrikaan Damon Galgut (1963) is een vaak bekroonde en veel vertaalde Engelstalige auteur. "De groeve" is een oudere roman (1995) die vanwege de verfilming (met o.a. Serge-Henri Valcke) pas nu in Nederland verschijnt. Een voortvluchtige misdadiger vermoordt een dominee en geeft zich daarna voor hem uit in het dorp waar de dominee ging vervangen. Dan volgt een spectaculair verhaal met diefstal, ontmaskering, vlucht en brandstichting. Enerzijds lijkt deze roman een spannende thriller, anderzijds roert hij zeer essentiële thema's aan als de verhouding jager-prooi, macht en geweld. Het boek lijkt ook iets te zeggen over de Zuid-Afrikaanse samenleving, mede door de christelijke symboliek die een grote rol speelt. Galgut kiest voor een lastig vertelperspectief, met tijdsprongen, maar levert de lezer ook veel actie en spanning. Een indringend boek dat veel stof tot nadenken levert, omdat de thematiek zich niet meteen eenduidig prijsgeeft. Knap geschreven, goed vertaald. Gebonden; klei…Lees verder

Over Damon Galgut

Damon Galgut (Pretoria, 1963) is een Zuid-Afrikaans schrijver. Hij schreef zijn eerste boek A sinless season toen hij zeventien jaar oud was.
Zijn roman In a Strange Room (2010) stond op de shortlist van de Man Booker Prize. De roman The Quarry werd in 1998 verfilmd door Marion Hänsel.


Bibliografie

Romans

  • A Sinless Season, 1982
  • Small Circle of Beings, 1988
  • The Beautiful Screaming of Pigs, 1991
  • The Quarry, 1995
  • The Good Doctor, 2003
  • The Impostor, 2008
  • In a Strange Room, 2010
  • Arctic Summer, 2014. Bekroond met de Barry Ronge Fiction Prize 2015
  • The Promise, 2021

Theater

  • Echoes of Angers
  • Party for Mother
  • Alive and Kicking
  • The Green’s Keeper


Lees verder op Wikipedia