Boek
Nederlands
Een vrouw met paranoïde schizofrenie probeert in een kliniek de aard van waanzin en filosofie te begrijpen, terwijl ze rouwt om haar broer die noch dood, noch helemaal de hare is.
Titel
Stella Maris : roman
Auteur
Cormac McCarthy
Vertaler
Arjaan van Nimwegen Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stella Maris
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
239 p.
ISBN
9789029547536 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Een indrukwekkend testament

Cormac McCarthy (89) etaleert andermaal zijn donkere mens- en wereldbeeld in wat ­hoogstwaarschijnlijk zijn laatste twee romans zullen zijn.

Er worden geen baby's geroosterd ­boven open vuurtjes en niemand ­verliest zijn scalp in de twee nieuwe romans van Cormac McCarthy, maar de 89-jarige auteur van Blood Meridian (1985) en No country for old men (2005) toont zich in zijn tweeluik De passagier en Stella Maris niet blijmoediger dan in de gewelddadige werken waarmee hij de meeste bekendheid verwierf.

De doemprofeet van de Amerikaanse letteren heeft wellicht nooit vrolijk fluitend achter zijn draagbare Olivetti Lettera 32 gezeten, maar lichter is het in zijn (boven)kamer zeker niet geworden sinds hij in 2006 in The road het einde van de menselijke besch…Lees verder

Briljant wiskundige bij de psychiater

Met Stella Maris werpt Cormac McCarthy nieuw licht op zijn wat stroperige vorige roman, De passagier. Het boek is bij vlagen even ondoorgrondelijk, de hoofdpersoon fascinerend.

Cormac McCarthy's voorlaatste roman De passagier opende met een indrukwekkend en in alle opzichten ijskoud tafereel. Het is Kerst, het heeft gesneeuwd, alles is stijf bevroren. Ook het lichaam van een jonge vrouw dat wordt gevonden door een jager. Ze heeft zelfmoord gepleegd, zich opgehangen aan een boom. De jager knielt, wil bidden, maar heeft voor deze situatie geen gebed.

Gaandeweg wordt duidelijk dat het gaat om het lichaam van Alicia Western, briljant wiskundige, sinds enige tijd onder behandeling in de medisch-psychiatrische zorginstelling Stella Maris. Ze is de zus van Bobby Western, die zich zal ontpoppen tot de hoofdpersoon van De passagier. De openingsscène dateert van 1972, een kleine acht jaar eerder dan de rest van de roman.

Alicia speelt - weliswaar in de marge - een rol van betekenis in De passagier. Zij en Bobby hadden een intense relatie met elkaar, zozeer dat buitenstaanders spraken over wederzijdse verliefdheid, misschien zelfs seksueel conta…Lees verder

De meeste mensen deugen niet

BOEKENBAL

De passagier

*****

Stella Maris

*****

Cormac McCarthy (°1933) heeft nooit een boek geschreven waarin de meeste mensen deugen. In romans als ‘Blood Meridian’, ‘No Country for Old Men’ en ‘The Road’ krijgt u de boodschap dat u uw medemens maar beter omlegt voor hij dat met u kan doen. Het lijkt dan ook een verademing dat van geweld nauwelijks sprake is in de twee boeken die McCarthy nu op zijn 89ste heeft uitgebracht. Maar ‘De passagier’ en ‘Stella Maris’ blijken van het somberste en verstikkendste dat hij ooit heeft geschreven. Zijn duistere mens- en wereldbeeld kreeg in zijn eerdere romans vorm in de daden van zijn personages, in dit tweeluik wordt op een filosofisch niveau een pessimistische wereldvisie ontwikkeld die de hoofdpersonen de lethargie, de waanzin of de dood in drijft. Vooral in ‘Stella Maris’ gaan abstracte ideeën en prangende existentiële kwesties hand in h…Lees verder

Alicia in Wonderland*****

Een wiskundige, een dwerg en een psychiater komen een kamer binnen. Wat begint als een cafégrap, groeit in de magistrale handen van Cormac McCarthy uit tot een taalwonder.

Voor de derde maal laat Alicia Western zich opnemen in de psychiatrische instelling Stella Maris, zonder veel hoop dat het deze keer de goede keer zal zijn. Al haar hele leven kampt ze met hallucinaties – Vooral Het Kind komt haar regelmatig bezoeken, een speelse dwergfiguur met vlerken waar handen horen te zijn. Daarnaast rouwt ze om broer Bobby, haar steun en toeverlaat die in mysterieuze omstandigheden overleden is. Werk aan de breinwinkel dus. In het openingsgesprek met haar behandelende arts, dokter Robert Cohen, oppert ze half grappend dat een lobotomie misschien een optie is – het is 1972, die barbaarse ingreep is nog niet zo lang uit het medische arsenaal verbannen.

Laat ons maar met gesprekstherapie beginnen, antwoordt dokter Cohen goedmoedig, en dat is meteen alles wat je voorgeschoteld krijgt in de nieuwe roman van Cormac McCarthy: een dialoog tussen patiënt en psychiater. Geen actie, geen gedachten, geen beschrijvingen; McCarthy dumpt alle ballas…Lees verder

De nieuwste roman van Cormac McCarthy, tevens een tweeluik met de eerder verschenen roman ‘De passagier’. 1972, Black River Falls, Wisconsin. Alicia Western, wiskundige met paranoïde schizofrenie, overdenkt bij haar psychiater in een kliniek de aard van waanzin en het snijvlak tussen natuurkunde en filosofie. Ze herinnert zich een jeugd waarin haar grootmoeder haar op zevenjarige leeftijd vreesde en vertelt over haar hersenschimmen, maar weigert te spreken over haar broer Bobby — niet helemaal dood, niet helemaal de hare — om wie ze voortdurend rouwt. Het boek is geheel verteld via therapeutische sessies en creëert zo een portret van een vrouw die haar eigen bestaan en het leven probeert te begrijpen. In indringende stijl en met psychologische diepgang geschreven. Voor een literair lezerspubliek.Cormac McCarthy (Providence, 1933) is een wereldberoemde Amerikaanse schrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze lite…Lees verder

Over Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Providence (Rhode Island), 20 juli 1933 – Santa Fe (New Mexico), 13 juni 2023) was een Amerikaans schrijver. In 2007 kreeg hij de Pulitzerprijs voor literatuur voor The Road. De meeste van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Biografie

Vóór zijn schrijversloopbaan werkte hij als advocaat en diende hij vier jaar in de US Air Force.

In 1959 en 1960 publiceerde hij twee korte verhalen en in 1965 een eerste roman, The Orchard Keeper. Van 1965 tot 1967 reisde Cormac McCarthy naar Ierland, op zoek naar zijn roots. Daarna bezocht hij diverse andere Europese landen. In 1967 keerde hij terug naar de VS. In 1968 publiceerde hij zijn tweede roman, Outer Dark. In 1973 schreef hij het filmscript voor de televisiefilm The Gardeners Son. In 1979 volgde de roman Suttree, volgens vele critici zijn beste roman.

Zijn bekendste roman, Blood M…Lees verder op Wikipedia