Boek
Nederlands

Zoli

Colum McCann (auteur)
In het naoorlogse Tsjechoslowakije wordt een zigeunermeisje onder het communistische regime naar voren geschoven als dichteres.
Titel
Zoli
Auteur
Colum McCann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Zoli
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2007
325 p.
ISBN
9789022321157 9789061697978

Andere talen:

Besprekingen

Als het zigeunermeisje Zoli zes jaar is, wordt haar familie door Slowaakse fascisten vermoord. Samen met haar grootvader sluit ze zich aan bij een andere stam. Als opgroeiend meisje ontdekt ze haar zangtalent en leert - tegen de zigeunertradities in - lezen en schrijven. Ze noteert haar teksten en schrijft ook gedichten, die door haar Engelse vriend Swann worden gepubliceerd, waarna ze door de zigeuners wordt verstoten. Na de oorlog wordt haar werk door het nieuwe communistische regime 'herontdekt', maar ze merkt al gauw dat ze gebruikt wordt: de communisten willen de zigeuners 'huisvesten' in woontorens. In 2003 bezoekt ze haar dochter in Frankrijk. Tijdens een congres in Parijs loopt het weerzien met Swann op een mislukking uit. Zoli's lotgevallen worden vanuit verschillende perspectieven belicht, o.a. van Zoli zelf, die haar levensverhaal aan haar dochter vertelt. Magistrale, indrukwekkende roman, die een indringend beeld schetst van het leven in de Slowaakse zigeunerkampen en tot …Lees verder

Over Colum McCann

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Colum McCann (Dublin, 28 februari 1965) is een Iers fictieschrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het verre licht, Let The Great World Spin (winnaar van de International IMPAC Dublin Literary Award) en Trans-Atlantisch. McCann doceert creatief schijven aan Hunter College, deel van City University of New York.

Bibliografie

  • 2013 - Trans-Atlantisch
  • 2009 - Laat de aarde draaien (ISBN 9789061699170)
  • 2007 - Zoli (ISBN 9789061697978)
  • 2004 - Danser (ISBN 9789076168227)
  • 2004 - Alles in dit land (ISBN 9789076168135)
  • 2004 - Vissen in de nachtzwarte rivier
  • 2003 - Het verre licht (ISBN 9789076168029)
  • 1996 - Zanghonden

Externe link

  • Officiële website
  • Colum McCann. Officiële Faculty Profil. European Graduate School
Lees verder op Wikipedia