Boek
Nederlands

Het verre licht

Colum McCann (auteur)
Familiekroniek van een gemengd huwelijk aan het begin van de 20e eeuw in New York tot de scheiding van de kleinzoon en diens vlucht in een subcultuur.
Titel
Het verre licht / Colum McCann
Auteur
Colum McCann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
This side of brightness
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 1998
282 p.
ISBN
90-76168-02-4

Besprekingen

'Het verre licht', de titel van de tweede roman van McCann (Ierland, 1965), verwijst naar het licht aan het einde van een tunnel. Een terechte titel want de roman zit vol met tunnels, letterlijk en figuurlijk, en zelfs de verhaalstructuur ontkomt er niet aan. De twee voornaamste verhaallijnen lijken tot vlak voor het einde niets met elkaar te maken te hebben, maar convergeren dan abrupt - als twee tunnelhelften die bij elkaar komen en daarmee de tunnel completeren. Het is een verhaal van liefde en verlangen in New York, van vervulling, eenzaamheid, moord en doodslag, een aanklacht tegen een samenleving die zwarten onderdrukt en zwakken geen dak boven het hoofd biedt. Het is het verhaal van Nathan Walker, de sterke neger die ondanks alle slagen van het lot een menswaardig bestaan weet te leiden en van zijn kleinzoon, de dakloze Boomkikker, die bovenin een metrotunnel woont en zich daar ondanks veel kou en misère staande houdt. De roman is knap gestructureerd, maar het verhaal is niet a…Lees verder

Over Colum McCann

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Colum McCann (Dublin, 28 februari 1965) is een Iers fictieschrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het verre licht, Let The Great World Spin (winnaar van de International IMPAC Dublin Literary Award) en Trans-Atlantisch. McCann doceert creatief schijven aan Hunter College, deel van City University of New York.

Bibliografie

  • 2013 - Trans-Atlantisch
  • 2009 - Laat de aarde draaien (ISBN 9789061699170)
  • 2007 - Zoli (ISBN 9789061697978)
  • 2004 - Danser (ISBN 9789076168227)
  • 2004 - Alles in dit land (ISBN 9789076168135)
  • 2004 - Vissen in de nachtzwarte rivier
  • 2003 - Het verre licht (ISBN 9789076168029)
  • 1996 - Zanghonden

Externe link

  • Officiële website
  • Colum McCann. Officiële Faculty Profil. European Graduate School
Lees verder op Wikipedia