Boek
Nederlands

Dertien manieren van kijken

Colum McCann (auteur), Frans Van der Wiel (vertaler)
Bundel met een novelle over de moord op een gepensioneerde rechter in New York en drie korte verhalen over een schrijver met een writer's block, een alleenstaande moeder in Galway wier zoontje verdwijnt en een non die op tv de terrorist herkend die haar jaren eerder heeft verkracht.
Titel
Dertien manieren van kijken
Auteur
Colum McCann
Vertaler
Frans Van der Wiel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Thirteen ways of looking
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2016
269 p.
ISBN
9789076174846 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Bundel met een novelle en drie korte verhalen van de meervoudig bekroonde Iers/Amerikaanse auteur (1965). De openingsnovelle betrekt ons intiem in de gedachtewereld van een ontwakende 82-jarige gepensioneerde rechter. Met hulp van zijn huishoudster begeeft hij zich door dichte sneeuw naar een lunchafspraak met zijn ongeïnteresseerde zoon die hem voortijdig alleen laat. Weer op straat wordt hij ruw doodgeslagen. In het eerste korte verhaal worden we deelgenoot van het scheppingsproces van het eindejaarsverhaal voor een dagbladmagazine. Het tweede verhaal is het aangrijpendste en meest beklemmende van de bundel. Een alleenstaande moeder aan de Ierse kust geeft haar dertienjarige dove adoptiefzoon met kerst zijn zozeer gewenste wetsuit. Als ze de volgende ochtend laat wakker wordt, is de jongen onvindbaar, de nachtmerrie van elke ouder. In het slotverhaal ziet een oudere non op tv hoe de Zuid-Amerikaanse guerrillastrijder die haar tientallen jaren geleden kidnapte en verkrachtte, zich op…Lees verder

Over Colum McCann

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Colum McCann (Dublin, 28 februari 1965) is een Iers fictieschrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het verre licht, Let The Great World Spin (winnaar van de International IMPAC Dublin Literary Award) en Trans-Atlantisch. McCann doceert creatief schijven aan Hunter College, deel van City University of New York.

Bibliografie

  • 2013 - Trans-Atlantisch
  • 2009 - Laat de aarde draaien (ISBN 9789061699170)
  • 2007 - Zoli (ISBN 9789061697978)
  • 2004 - Danser (ISBN 9789076168227)
  • 2004 - Alles in dit land (ISBN 9789076168135)
  • 2004 - Vissen in de nachtzwarte rivier
  • 2003 - Het verre licht (ISBN 9789076168029)
  • 1996 - Zanghonden

Externe link

  • Officiële website
  • Colum McCann. Officiële Faculty Profil. European Graduate School
Lees verder op Wikipedia