Het leven en de carrière van de Russische balletdanser Rudolf Noerejev (1938-1993) door de ogen van enkele kennissen en familieleden.
Onderwerp
Nureyev, Rudolf
Extra onderwerp
BIO, Dansen
Titel
Danser
Auteur
Colum McCann
Vertaler
Frans Van der Wiel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dancer
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2003
380 p. : ill.
ISBN
90-76168-22-9 9789076168227 (paperback)

Besprekingen

De titel 'Dancer' en een springende anonieme jongen op de cover van de Engelse uitgave maken niet duidelijk dat dit een biografische roman over de Russische balletdanser Rudolf Noerejev (1938-1993) is. De cover van deze Nederlandse vertaling is duidelijker, door een omslagfoto van Noerejev in de hoofdrol van 'De verloren zoon' van George Balanchine. De Ierse schrijver Colum McCann (1965) beschrijft het leven van Noerejev origineel en boeiend. Hij vertelt vanuit steeds wisselende perspectieven, van bestaande figuren zoals Noerejevs vader, of van gefantaseerde figuren zoals de dochter van zijn balletdocente in Oefa en een balletschoenmaker in Londen. De roman gaat onder meer over Noerejevs leven in de arme Sovjetunie in de jaren veertig en vijftig, zijn grandioze balletcarrière in het westen, zijn geheime homoseksuele leven en zijn dood door aids. Een goed niet-fictie boek is 'Noerejev. Het spoor van een komeet'* van de Nederlandse choreograaf Rudi van Dantzig. De meest recente biografi…Lees verder

Over Colum McCann

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Colum McCann (Dublin, 28 februari 1965) is een Iers fictieschrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het verre licht, Let The Great World Spin (winnaar van de International IMPAC Dublin Literary Award) en Trans-Atlantisch. McCann doceert creatief schijven aan Hunter College, deel van City University of New York.

Bibliografie

  • 2013 - Trans-Atlantisch
  • 2009 - Laat de aarde draaien (ISBN 9789061699170)
  • 2007 - Zoli (ISBN 9789061697978)
  • 2004 - Danser (ISBN 9789076168227)
  • 2004 - Alles in dit land (ISBN 9789076168135)
  • 2004 - Vissen in de nachtzwarte rivier
  • 2003 - Het verre licht (ISBN 9789076168029)
  • 1996 - Zanghonden

Externe link

  • Officiële website
  • Colum McCann. Officiële Faculty Profil. European Graduate School
Lees verder op Wikipedia