Boek
Nederlands

Alles in dit land

Colum McCann (auteur)
+1
Alles in dit land
×
Alles in dit land Alles in dit land

Alles in dit land

Genre:
Drie verhalen over de ervaringen van kinderen bij het Noord-Ierse conflict.
Onderwerp
Noord-Ierland
Titel
Alles in dit land / Colum McCann
Auteur
Colum McCann
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Everything in this country must
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2000
115 p.
ISBN
90-76168-13-X

Besprekingen

Met stukjes en beetjes komen we meer te weten over Alles in dit land. Wanneer we het eerste van de drie verhalen beginnen te lezen krijgen we al één woord meer mee, in de titel 'Alles in dit land moet'. Na enkele bladzijden lezen we ook wat er dan moet: "Stevie en het werkpaard zouden doodgaan, omdat alles in dit land dat moet." Het land waar het dan de hele tijd over gaat is Noord-Ierland, verscheurd en verwoest door de oorlog.

De slachtoffers in het eerste verhaal zijn eerst en vooral de moeder en broer van de 15-jarige Katie, die doodgereden zijn door een Britse legertruck. De schuldigen gingen vrijuit. Het is daarom tegen wil en dank dat Katie en haar vader geholpen worden door zes Britse soldaten om een paard uit de rivier te redden. Het dier overleeft deze redding niet. Na al wat er gebeurd is, moet elke mogelijke reden tot dankbaarheid uitgesloten worden.

Het volgende verhaal heeft de simpele titel 'Hout', met daarachter opnieuw een wereld van tegenstelling…Lees verder
Bundel met twee korte en één langer verhaal, alle gesitueerd in Ierland, tegen de achtergrond van het Noord-Ierse conflict. De hoofdpersonen zijn kinderen: in het eerste verhaal ziet een meisje hoe Britse militairen in de stromende regen haar vaders paard proberen te redden uit een kolkende rivier. In het tweede verhaal maakt een vrouw vlaggenstokken voor de Oranjemarsen, zonder dat haar bedlegerige, invalide man dit te weten mag komen. Hun zoontje is gefascineerd door alle geheimzinnigheid, maar weet niet wat de oorzaak ervan is. In het derde verhaal woont een moeder met haar zoon tijdelijk in Galway, terwijl een broer van zijn overleden vader in Belfast deelneemt aan een hongerstaking. Tijdens een aanval van woede en machteloosheid vernielt hij de kano van zijn enige vrienden, een ouder echtpaar uit Litouwen. Prachtig vertaalde bundel, vol met de grimmige schoonheid van verregende Ierse landschappen, waarin kinderen machteloos en niet-begrijpend toezien hoe mensen en dieren sterven …Lees verder

Over Colum McCann

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Colum McCann (Dublin, 28 februari 1965) is een Iers fictieschrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het verre licht, Let The Great World Spin (winnaar van de International IMPAC Dublin Literary Award) en Trans-Atlantisch. McCann doceert creatief schijven aan Hunter College, deel van City University of New York.

Bibliografie

  • 2013 - Trans-Atlantisch
  • 2009 - Laat de aarde draaien (ISBN 9789061699170)
  • 2007 - Zoli (ISBN 9789061697978)
  • 2004 - Danser (ISBN 9789076168227)
  • 2004 - Alles in dit land (ISBN 9789076168135)
  • 2004 - Vissen in de nachtzwarte rivier
  • 2003 - Het verre licht (ISBN 9789076168029)
  • 1996 - Zanghonden

Externe link

  • Officiële website
  • Colum McCann. Officiële Faculty Profil. European Graduate School
Lees verder op Wikipedia