Harlem shuffle : roman

Colson Whitehead (auteur), Harm Damsma (vertaler)
+1
Harlem shuffle : roman
×
Harlem shuffle : roman Harlem shuffle : roman
In de reeks:
Genre:
Titel
Harlem shuffle : roman
Auteur
Colson Whitehead
Vertaler
Harm Damsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Harlem shuffle
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
394 p.
ISBN
9789025471194 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een verscheurd New York

Harlem Shuffle van Colson Whitehead is opgezet als een misdaadroman. Toch zijn niet de misdaadpraktijken van de protagonist het hoofdonderwerp, maar wel de raciale breuklijnen en klassenverschillen die Amerika kenmerken.

Colson Whitehead brak in 2016 door met De ondergrondse spoorweg: een indrukwekkende allegorie over racisme, een thema dat op uiteenlopende wijze in vrijwel al zijn boeken opduikt. Het werd net als het drie jaar later verschenen De jongens van Nickel bekroond met de Pulitzer Prize for Fiction. Ook dat boek was geïnspireerd op een historisch gegeven, namelijk het institutionele misbruik op een tuchtschool voor jongens. Weinig verrassend waren het veelal de zwarte jongens die de ergste wreedheden ondergingen.

Ook voor zijn nieuwe roman, Harlem Shuffle, heeft Whitehead gekozen voor een historische achtergrond en uiteraard speelt ook in deze roman racisme een hoofdrol. Harlem Shuffle is gesitueerd tussen 1959 en 1964 en als Whitehead in het laatste deel van de roman de zogeheten Harlem Riots beschrijft (aanleiding: witte politieman schiet ongewapende zwarte tiener dood), voelt dat als de culminatie van zaken die op de voorafgaande pagina's zijn opgebouwd.

Harlem Shuff…Lees verder

De Afro-Amerikaanse droom

Colson Whitehead brengt het Harlem van de swinging sixties tot leven in een meeslepende misdaadroman.

De kans dat hij er na zijn slavernijroman De ondergrondse spoorweg (2016) en het melodrama De jongens van Nickel (2019) een derde opeenvolgende Pulitzerprijs mee zal winnen lijkt eerder klein, maar Colson Whitehead heeft met zijn vrolijk van het blad swingende misdaadroman Harlem Shuffle andermaal een nieuwe, verrassende en opwindende manier gevonden om de raciale en economische ongelijkheid in Amerika mee aan de kaak te stellen.

Niet dat de in 1969 in New York geboren schrijver zijn lezers met politieke of moraliserende boodschappen om de oren slaat. Harlem Shuffle is een in de traditie van Raymond Chandler, Elmore Leonard, Chester Himes en Walter Mosley geschreven misdaadverhaal over de uitbater van een meubelwinkel in Harlem die droomt van een groter appartement voor zijn huisgezin. Om die vastgoedverlangens te realiseren gaat Ray Carney steeds schimmiger te werk. In 1959 verkoopt de man die door zijn rijke schoonvader smalend een 'tapijtenleurder' genoemd wordt weleens e…Lees verder

New York is vele steden

Met veel oog voor detail schetst Colson Whitehead de New Yorkse wijk Harlem halverwege de vorige eeuw, waar zwart en wit strikt gescheiden leven. Zijn hoofdpersoon belichaamt die gespleten wereld.

Colson Whitehead is het type auteur dat zichzelf bij elk boek dat hij schrijft opnieuw uitvindt. Hij debuteerde in 1999 met een mystery novel over een liftinspecteur (De intuïtionist) en schreef daarna onder meer een autobiografisch geïnspireerde bildungsroman (Sag Harbor), een boek over poker (Kaarten op tafel), een postmodernistische satire (Apex is een pleister op de wonde) en een heuse zombieroman (Zone One).

Zijn doorbraak volgde in 2016, met De ondergrondse spoorweg. De titel verwijst naar het 19de-eeuwse netwerk van witte en zwarte Amerikanen die slaven uit het zuiden naar het noorden hielpen smokkelen. Whitehead nam het idee van een 'ondergrondse spoorweg' in dit boek letterlijk en schreef een indrukwekkende allegorie over racisme, een thema dat op uiteenlopende wijze in vrijwel al zijn boeken opduikt.

De ondergrondse spoorweg werd net als het drie jaar later verschenen De jongens van Nickel bekroond met de Pulitzer Prize for Fiction. Ook dat laatste…Lees verder

Rond 1960 in de wijk Harlem in New York spelend verhaal over een ambitieuze Afrikaans-Amerikaanse meubelverkoper die verzeild raakt in de Harlemse onderwereld. De jonge Ray Carney (vrouw zwanger van hun tweede kind) heeft een eigen meubelzaak en leidt een vrij keurig leven. Tot hij, via zijn wat louchere neef Freddie, ongewild betrokken raakt bij een overval in het (toen werkelijk bestaande) Hotel Theresa in Harlem waar alle zwarte beroemdheden altijd logeren. De Harlemse onderwereld ontdekt dan Carney’s meubelwinkel, een handige façade voor hun illegale praktijken, en Carney raakt steeds meer van het rechte pad af. Goed geschreven, sfeervolle en ook geestige misdaadroman, opgezet als drieluik (spelend in 1959, 1961, 1964) met het leven in het roerige Harlem van toen als setting. Sociale en rassenkwesties spelen een belangrijke rol. Onderhoudend maar niet altijd makkelijk leesbaar. Verhaal en stijl zijn vrij complex en het staat vol informatie over situaties, plaatsen, merknamen en be…Lees verder

Over Colson Whitehead

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Colson Whitehead (New York, 6 november 1969) is een Amerikaanse schrijver.

Biografie, werk

Colson Whitehead is het derde kind van vier uit een New Yorkse familie. In 1991 studeerde hij af aan Harvard. Tussen 1994 en 1996 was hij recensent voor The Village Voice.

In 1999 begon Whitehead met het schrijven van boeken. Hij behandelt in zijn werk vooral Afro-Amerikaanse thema's die te maken hebben met gelijkberechtiging. Voor zijn roman The Underground Railroad (2016) kreeg hij de National Book Award (2016) en de Pulitzerprijs voor fictie (2017). Het boek verhaalt over twee slaven die, in een zoektocht naar vrijheid, via het netwerk van de Underground Railroad vanuit de Zuidelijke staten hun weg naar de Noordelijke staten proberen te vinden. Het was het lievelingsboek van president Obama. In 2020 ontving Whitehead andermaal de Pulitzerprijs voor fictie, deze keer voor …Lees verder op Wikipedia