Zuiderkruis : drie ware en onwaarschijnlijke levens

Claudio Magris (auteur), Linda Pennings (vertaler)
+1
Zuiderkruis : drie ware en onwaarschijnlijke levens
×
Zuiderkruis : drie ware en onwaarschijnlijke levens Zuiderkruis : drie ware en onwaarschijnlijke levens

Zuiderkruis : drie ware en onwaarschijnlijke levens

Literair essay over drie negentiende eeuwse personen die in Araucanië, Patagonië en Vuurland betrokken waren bij de bescherming van de inheemse volkeren.
Titel
Zuiderkruis : drie ware en onwaarschijnlijke levens
Auteur
Claudio Magris
Vertaler
Linda Pennings
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Croce del Sud
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
153 p.
ISBN
9789403157115 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Drie ware en onwaarschijnlijke levens in Patagonië

Claudio Magris, Zuiderkruis, vertaling Linda Pennings, De Bezige Bij, 155 p., 22,99 euro. De Italiaanse schrijver Claudio Magris (83) troont ons in het erudiete Zuiderkruis mee naar het mythische Patagonië, aan de hand van drie uit de geschiedenis opgeviste geesten.

Al decennialang wordt Claudio Magris getipt als Nobelprijswinnaar Literatuur, een rumoer dat elk jaar rond oktober aanzwelt. Maar de Italiaanse schrijver en filosoof laat zich door al die buzz geenszins van de wijs brengen. Zijn productiviteit ligt ook als tachtiger benijdenswaardig hoog.

Magris geldt als de emanatie van het Midden-Europese levensgevoel, zo vergroeid met zijn woonplaats Triëste, de melancholische 'tussenstad' in een naad van de Adriatische Zee, ingekapseld door Slovenië, en verbonden met auteurs als Italo Svevo en James Joyce. Toch loert de auteur van het onvergelijkelijke Donau (1986) in zijn proza ook naar het Midden-Oosten of Azië en toonde hij al eerder in kleinere essaybundels hoe ver zijn mondiale actieradius reikt.

ONEERLIJKE CONCURRENTIE

Magris ziet zichzelf als 'een grensschrijver'. En in zijn nieuwe boek Zuiderkruis leeft hij die neiging ten volle uit. Hij dirigeert ons naar 'de wereld aan het einde van de wereld' - zoa…Lees verder

De wereld aan het einde van de wereld

Claudio Magris schrijft over landverhuizers die streden voor rechtvaardigheid. Een fictief reisverhaal over drie indrukwekkende, waargebeurde levens.

Is je vaderland het land waar je kinderen leven of dat waar je ouders begraven zijn? Die vraag wordt opgeworpen in de eerste regels van Zuiderkruis, waarin Claudio Magris de lezer op sleeptouw neemt naar Patagonië. Meestal is de Italiaanse auteur niet uit zijn geboortestad Triëst weg te branden, maar voor die fascinerende 'wereld aan het einde van de wereld', die zich uitstrekt over Argentinië en Chili, bleek hij wel bereid om het ruime sop te kiezen. Magris, die vergroeid is met Midden-Europa, heeft zijn internationale bekendheid te danken aan het indrukwekkende Donau (1986). Deze keer scheept de vooraanstaande essayist en cultuurfilosoof in richting Zuid-Amerika, en hij brengt meteen ook zijn vertrouwde stokpaardjes aan boord: grenzen, identiteit en verscheidenheid.

Wat hebben een Sloveense avonturier, een Franse jurist en een Piëmontese non met elkaar gemeen? Janez Benigar (1883-1950), Orélie-Antoine de Tounens (1825-1878) en zuster Angela Valle…Lees verder

Een denkbeeldig reisverslag waarin Claudio Magris in het kielzog van drie historische personen naar het uiterste zuiden van de aardbol afreist: de Sloveense etnoloog Juan Benigar, de Franse advocaat Orélie-Antoine de Tounens en de Italiaanse non Angela Vallese. Magris doet verslag van hun gedrevenheid om de inheemse volkeren van Araucanië, Patagonië en Vuurland te beschermen tegen de bedreigingen van hun bestaan. Ook het werk van bekende schrijvers als Jules Verne, Edgar Allan Poe, Jorge Luis Borges en Bruce Chatwin komt aan bod. In talige stijl geschreven. Het boek zal vooral geoefende lezers aanspreken. Claudio Magris (Triëst, 1939) is (onder andere) schrijver, scenarioschrijver, politicus en vertaler. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Premio Strega, de Franz Kafka Prijs en de Leipzig Book Award for European Understanding.

Over Claudio Magris

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dontworry

Claudio Magris (Triëst, 10 april 1939) is een Italiaans schrijver. Tot zijn oeuvre behoren romans, toneelstukken, novellen en essays. Sinds 1978 is hij hoogleraar moderne Duitse literatuur aan de Universiteit van Triëst.

Hij studeerde af als germanist aan de Universiteit van Turijn. Van 1994 tot 1996 zetelde hij in de Italiaanse senaat, de Senato della Repubblica. Hij werd in Triëst verkozen met een eigen lijst lista Magris. Hij zetelt in meerdere Europese academies. Hij is essayist en columnist voor de Corriere della Sera.

In 1987 won hij met Donau de Premio Bagutta. In 1997 ontving hij de Premio Strega voor Microcosmi. In 2001 was hij de laureaat van de Erasmusprijs en de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung, in 2004 ontving hij de Premios Príncipe de Asturias, in 2005 volgde de Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur. In 2009 ontving hij de Vredesprijs van de Duitse Boek…Lees verder op Wikipedia