Boek
Nederlands

Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen

Claudio Magris (auteur), Linda Pennings (vertaler)
+1
Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen
×
Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen

Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen

Genre:
Schrijver en filosoof Claudio Magris onderzoekt in de vijf literaire verhalen in deze bundel alle facetten van de tijd. Een tijd die niet lineair en niet meetbaar is, maar door de hoofdpersonen wordt beleefd als een dimensie die zich in alle richtingen uitstrekt. Verleden en heden zijn inwisselbaar, de toekomst buigt terug naar herinneringen, de tijd is een kromme lijn. De vijf hoofdpersonen vloei
Onderwerp
Tijd
Titel
Gekromde tijd in Krems : vijf verhalen
Auteur
Claudio Magris
Vertaler
Linda Pennings
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Tempo curvo a Krems
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
94 p.
ISBN
9789403110912 (hardback)

Besprekingen

In die kroeg in het hiernamaals

Claudio Magris keert met vijf oude mannen terug in de tijd. Ze leven in onmin met het heden.

Triëst is een smeltkroes van culturen. De Italiaanse grensstad op het kruispunt tussen Oost, West, Noord en Zuid is de thuisbasis van Claudio Magris, die er in 1939 ter wereld kwam en er het merendeel van zijn werk heeft gesitueerd. Grenzen, eigenheid en diversiteit zijn niet voor niets de favoriete thema's van de vooraanstaande schrijver en cultuurfilosoof. Een van zijn bekendste boeken, Donau, gaat helemaal over grenzen en balanceert zelf op de grens van verschillende genres, tussen roman, essay en autobiografie in. De Nederlandse vertaling van die wereldwijde bestseller uit 1986, waarin hij de rivier volgt van bron tot monding, werd zopas heruitgegeven.

Diezelfde Donau stroomt ook door Gekromde tijd in Krems, waarin vijf oude mannen terugblikken op hun leven. Een van de vijf verhalen uit deze bundel speelt in het ingedutte Oostenrijkse stadje uit de titel en de personages zijn afkomstig uit alle hoeken van het voormalige Habsburgse rijk. De een denkt terug aan de Mor…Lees verder

Wat er rest van wie we waren

De filosoof Claudio Magris is een groot en gevoelig verteller. In Gekromde tijd in Krems mijmert hij over het leven en ouder worden.

Een oude man zit op een steen in het Karstgebergte, nabij Triëst. Beneden in de vallei vinden filmopnamen plaats. De man kijkt naar de acteurs, een jongen en een meisje, die een steile puinhelling beklimmen. Het is een scène uit zijn jeugd; de acteur moet hém voorstellen in zijn jonge jaren, vlak voor de Grote Oorlog, toen hij op het lyceum zat in Triëst, destijds nog Habsburgs.

Het is zomaar een jongen, denkt de man, hij weet niets van die tijd en eigenlijk begrijpt hij het verhaal niet dat hij speelt. Maar zelf begreep hij er op die leeftijd vast niet veel meer van, en als hij zijn vroegere zelf nu zou tegenkomen, zou die hem waarschijnlijk net zo onnozel voorkomen als de acteur.

Wat betekent het om oud te worden? Hoeveel hebben we gemeen met wie we ooit waren? In zijn verhalenbundel Gekromde tijd in Krems laat de Italiaanse filosoof en schrijver Claudio Magris (81) vijf oudere heren mijmeren over zichzelf en de veranderende wereld om hen hee…Lees verder

Over Claudio Magris

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dontworry

Claudio Magris (Triëst, 10 april 1939) is een Italiaans schrijver. Tot zijn oeuvre behoren romans, toneelstukken, novellen en essays. Sinds 1978 is hij hoogleraar moderne Duitse literatuur aan de Universiteit van Triëst.

Hij studeerde af als germanist aan de Universiteit van Turijn. Van 1994 tot 1996 zetelde hij in de Italiaanse senaat, de Senato della Repubblica. Hij werd in Triëst verkozen met een eigen lijst lista Magris. Hij zetelt in meerdere Europese academies. Hij is essayist en columnist voor de Corriere della Sera.

In 1987 won hij met Donau de Premio Bagutta. In 1997 ontving hij de Premio Strega voor Microcosmi. In 2001 was hij de laureaat van de Erasmusprijs en de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung, in 2004 ontving hij de Premios Príncipe de Asturias, in 2005 volgde de Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur. In 2009 ontving hij de Vredesprijs van de Duitse Boek…Lees verder op Wikipedia