Boek
Nederlands

De schuilplaats : roman

+1
De schuilplaats : roman
×
De schuilplaats : roman De schuilplaats : roman

De schuilplaats : roman

De bijzondere geschiedenis van een in Frankrijk bekende familie wordt verteld door de kleinzoon aan de hand van de vertrekken in het huis in Parijs waar de familie woont.
Titel
De schuilplaats : roman
Auteur
Christophe Boltanski
Vertaler
Prescilla Van Zoest
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La cache
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2016
283 p. : ill.
ISBN
9789059366916 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De neuroses van een geniale familie

Roman. Kun je nog een originele vorm vinden om over jeugdherinneringen te schrijven? Jazeker. Dat bewijst de Franse auteur Christophe Boltanski in het briljante De schuilplaats, waarin hij zijn vreemde familiegeschiedenis reconstrueert aan de hand van de kamers van een Parijse burgerwoning.

Met families kan het werkelijk alle kanten uit. De ene verbrokkelt en verbrijzelt terwijl je erbij staat, de andere vormt een hechte clan tot de dood hen scheidt. Soms zijn het bovendien ongeziene samenscholingen van talent en excentriciteit.

Neem nu de Boltanski's, 'les Bolt', zoals ze zichzelf noemen. Christian Boltanski kent u ongetwijfeld als beeldend kunstenaar, een 'sporenzoeker' die steeds weer in zijn kindertijd en het verleden duikt om daar beklemmende video's en installaties uit te puren. Zijn broer Jean-Elie Boltanski is dan weer een vermaard Frans linguïst en diens broer Luc een vooraanstaand Frans socioloog en dichter.

Zo komen we uit bij Lucs zoon Christophe Boltanski (°1962). Hij versloeg voor Libération de Golfoorlog en repte zich ooit van slagveld naar brandhaard. Sinds enige tijd is hij 'grand reporter' bij het weekblad Le Nouvel Observateur.

Mini-onderzeeër

In 2015 schudde Christophe Boltansk…Lees verder

De woning van de familie Boltanski, een oud herenhuis in het centrum van Parijs, is zowel in letterlijke als in figuurlijke zin een schuilplaats. Christophe, de kleinzoon, gaat op zoek naar de verhalen uit zijn jeugd. Hij doet dat aan de hand van de vertrekken van de woning. Grootmoeder, zwaar gehandicapt, en schrijfster, is de spil van de familie. Grootvader, arts, met belangrijke functies in het Parijse ziekenhuiswezen, is Joods en zoon van Oekraïense immigranten. Ze hebben drie zoons en een pleegdochter, en later ook kleinkinderen. De familie is zeer hecht: ze doen alles samen, ze vormen als het ware één lichaam. In het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt grootvader uit zijn functies gezet. Als de toestand te dreigend wordt, laat grootmoeder een schuilplaats inrichten voor haar man in het huis. Boltanski (1962), journalist, is een telg uit een beroemde familie in het Parijse culturele circuit. Hij schetst een liefdevol portret van zijn wel heel bijzondere familie in een tumultue…Lees verder

Over Christophe Boltanski

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Christophe Boltanski (Boulogne-Billancourt, 10 juli 1962) is een Franse journalist en schrijver. In 2015 heeft hij de Prix Femina gewonnen voor zijn roman La Cache (Nederlandse vertaling: De Schuilplaats).

Levensloop

Christophe Boltanski is de zoon van de socioloog Luc Boltanski. De beeldend kunstenaar Christian Boltanski is zijn oom. Christophe woonde vanaf zijn 13e jaar bij zijn grootouders in de Parijse wijk Faubourg Saint-Germain, in het chique herenhuis dat hij beschrijft in zijn roman La Cache. Hij zat op het Collège Lavoisier een gerenommeerde openbare middelbare school, gevestigd in het Quartier Latin.

Van 1981 - 1984 studeerde hij economische en sociale politiek aan het Sciences Po in Parijs. Hij volgde een graduate course Media and politics aan de City University of New York in 1984-1985. In 1987 voltooide hij zijn opleiding tot journalist aan het Centre de Formation des Journalistes (CFJ…Lees verder op Wikipedia