Boek
Nederlands

Het literatuurcongres : roman

César Aira (auteur), Adri Boon (vertaler)
+1
Het literatuurcongres : roman
×
Het literatuurcongres : roman Het literatuurcongres : roman

Het literatuurcongres : roman

Genre:
Een Argentijnse schrijver en vermaard wetenschapper is vastbesloten om heerser van de wereld te worden. Op een literatuurcongres hoopt hij dicht bij een beroemde auteur te komen, zodat hij met diens kloon zijn leger naar de overwinning kan leiden.
Titel
Het literatuurcongres : roman
Auteur
César Aira
Vertaler
Adri Boon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El congreso de literatura
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2022
95 p.
ISBN
9789083237039 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De ongebreidelde fantasie van een literaire snoeshaan

César Aira zit nooit om een grap verlegen. Het literatuurcongres gaat dus niet over een literatuurcongres.

Een kwarteeuw geleden besloot de Argentijnse auteur César Aira zijn collega Carlos Fuentes te klonen in een van zijn novelles. De Mexicaanse schrijver nam zes jaar later revanche door Aira in zijn roman De stoel met de adelaar de Nobelprijs te laten winnen. Toeval of niet, sindsdien duikt Aira's naam op bij de bookmakers. De novelle Het literatuurcongres is nu in het Nederlands vertaald en dat is een goede zaak, want het hilarische verhaal is met aanstekelijk plezier geschreven.

Behalve schrijver en vertaler is de verteller van Het literatuurcongres ook wetenschapper. Aria's alter ego, een gekke geleerde die stiekem droomt van de wereldheerschappij, neemt zich voor een gevierd genie uit de cultuursector te klonen. Eerst laat de auteur hem een onoplosbaar raadsel oplossen, zodat hij een oude piratenschat rijker wordt. Dat onmetelijke fortuin komt uitstekend van pas, want de schrijverij is bepaald geen vetpot. Met goedgevulde zakken rept onze man zich naar een literatuu…Lees verder

Heil César

Van een piratenschat naar moordende rupsen: voor taalkunstenaar César Aira is het maar een kleine stap. Voor de literatuur een reuzensprong.

Op de vooravond van een literatuurcongres in Venezuela wordt schrijver César Aira wereldberoemd. Niet omdat hij de Nobelprijs heeft gewonnen – hoewel dat zeker terecht zou zijn – maar omdat hij het eeuwenoude raadsel van de ‘Draad van Macuto’ heeft opgelost. Die legendarische Draad is een ingenieus takelsysteem dat een hele bergketen omspant en weer in de oceaan verdwijnt. Als de beulsknopen ervan eenmaal ontward zijn, zou een katrol een piratenschat van de zeebodem omhooghijsen.

Vanaf zijn balkon denkt Aira er een paar minuten over na, en hupsakee, even later landt een kist vol goud voor zijn voeten. Hoe hij dat kunstje precies heeft geklaard, daar wil hij de lezer niet mee vervelen want dat zou alleen maar afleiden van het echte verhaal: zijn Grote Werk, waarmee hij zo mogelijk nog beroemder zal worden.

Naast schrijver van een omvangrijk oeuvre – hij heeft ondertussen ruim tachtig titels op zijn naam staan – is Aira ook che…Lees verder

Een absurdistische literaire sciencefiction-fantasie. De schrijver César verkeert in financieel zwaar weer door de wereldwijde economische malaise. Daarnaast is hij een vermaard wetenschapper, vastbesloten om heerser van de wereld te worden. Tijdens een bezoek aan het strand lost hij intuïtief een eeuwenoud raadsel op, vindt een piratenschat en wordt een zeer rijk man, maar zijn droom van wereldheerschappij blijft op de eerste plaats staan. Hij woont een literatuurcongres bij om dichtbij de wereldberoemde Mexicaanse auteur Fuentes te komen, met hulp van wiens kloon hij hoopt zijn leger naar de overwinning te leiden. ‘Het literatuurcongres’ is in een eigenzinnige, talige stijl en met humor geschreven. Voor literaire lezers die houden van absurde verhalen die aan het denken zetten. César Aira (1949) is een Argentijnse auteur. Hij wordt beschouwd als een van de origineelste schrijvers van Zuid-Amerika en heeft meer dan tachtig titels op zijn naam staan. Zijn werk wordt in meerdere landen…Lees verder

Over César Aira

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Alfashop22

César Aira (Coronel Pringles, 1949) is een Argentijns schrijver en vertaler en een voorvechter van de huidige Argentijnse literatuur. Hij publiceerde meer dan tachtig romans, novelles en essays.

Levensloop

César Aira werd geboren op 23 februari 1949 in Coronel Pringles, een kleine stad in de provincie Buenos Aires.

Hij studeerde rechten en literatuurwetenschappen.

In 1967 ging hij wonen in Flores, een district in de stad Buenos Aires. Zowel zijn geboorteplaats als Flores zijn vaak aanwezig in zijn werk.

Hij schreef romans, essays en theaterstukken en het beroemde Diccionario de autores latinoamericanos.

Vanaf 1992 is het frenetieke ritme waaraan hij schrijft en publiceert - twee tot vier boeken per jaar van telkens een honderdtal pagina’s – heel typisch voor hem.

In 1993 werd Cómo me hice monja door de Spaanse krant El País gekozen tot een van de tien beste fictieboeken van …Lees verder op Wikipedia