Boek
Nederlands

Onder mannen : het verzwegen leven van Marokkaanse homo's

+1
Onder mannen : het verzwegen leven van Marokkaanse homo's
×
Onder mannen : het verzwegen leven van Marokkaanse homo's Onder mannen : het verzwegen leven van Marokkaanse homo's

Onder mannen : het verzwegen leven van Marokkaanse homo's

Titel
Onder mannen : het verzwegen leven van Marokkaanse homo's
Auteur
Catherine Vuylsteke
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff /Manteau, 2008
255 p.
ISBN
9789085421368

Besprekingen

Mijn waarde als man, mijn waarde als Arabier, mijn waarde als moslim, ze zat tussen mijn benen. En mijn zussen, die hadden de eer van de familie tussen de hunne." Met dit citaat van Abdelhka Serhane begint Catherine Vuylsteke haar boek over het verborgen leven van homo's in Marokko. Ze reisde van Casablanca naar Marrakech, en van Torremolinos over Parijs tot Brussel, om verhalen op te tekenen van Marokkaanse homo's.
Want hoewel het gangbare beeld van de Marokkaanse relatiecultuur mannen een grotere seksuele vrijheid toedicht dan vrouwen, geldt dat niet voor de mannen in dit boek. Hun seksuele geaardheid maakt hen evenzeer slachtoffer van een mannencultuur waar viriliteit centraal staat. Zij zouden vrijwillig het privilege van de masculiniteit opgeven en daarmee ook hun recht op respect. Net als zo vaak is 'anders' bedreigend voor de heersende orde en dus gevaarlijk.
Steden als Marrakech roepen beelden op van oriëntaalse romances, stomende hamams en sprookjes van Duizend-en-ee…Lees verder
Binnen de Marokkaanse samenleving (zowel in Marokko als in West-Europa) nemen homoseksuele mannen de laagste plaats in. Volgens de in deze aantrekkelijk vormgegeven, ongeïllustreerde uitgave gebundelde levensverhalen, wordt de haat jegens homo's - ook in de 'diaspora' - er vooral ingestampt door de hoedster van de familie-eer - de moeder. Voor 'ongelovigen' klinken de therapeutische uitspraken van een psychologe erg curieus: een 'zamel' gaat naar de hel, maar een 'fatsoenlijk mens' naar het paradijs, waar zeventig 'houris' wachten op zijn eeuwigdurende erectie en 24 uur durende orgasmen. De na gebruik weer maagdelijke lustobjecten blijken luxe 'sex dolls', gemaakt van musk, amber, kamfer, aloë en/of sandelhout (pagina 168). De zestien meeslepend beschreven homolevens bieden niet veel hoop op snelle verandering in het 'rijk van de seksuele stilte'. De schrijfster is journaliste bij het dagblad De Morgen.