Boek
Nederlands
Via het louter fysieke, een rauw beschreven bevalling, seks en drugs analyseert het hoofdpersonage haar onerliggende luikjes, haar oersoep, het bovenzinnelijke.
Titel
Oersoep
Auteur
Bregje Hofstede
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2023
214 p. : ill.
ISBN
9789493320192 (paperback)

Besprekingen

De roze wolk is rood

Schrijvers die kinderen krijgen, voor Ilja Leonard Pfeijffer is het een onmogelijkheid. Bregje Hofstede schreef met Oersoep een boek dat het directe gevolg is van de geboorte van haar dochter.

Haar leven lang al zoekt Bregje Hofstede naar een uitweg uit de zogenaamde dichotomie lichaam-geest. Van thuis uit kreeg ze mee dat je best doen op school belangrijker was dan mooi zijn, dus wilde ze het liefst louter geest zijn. Geen lichaam. Maar alleen hoofd zijn levert natuurlijk problemen op, want wat met alles rond lichamelijkheid en seksualiteit? Wat als je lichaam je iets probeert te vertellen? Dat je uitgeput bent bijvoorbeeld. Over die zoektocht konden we al lezen in De herontdekking van het lichaam (2016), de essaybundel die Hofstede schreef over haar burn-out.

Nu opent ze haar nieuwe roman Oersoep met de meest lichamelijke scène die je kan bedenken: een bevalling. Het is intens, het is plastisch, het is waarachtig. Ze doet geen enkele moeite om het mooier weer te geven dan het is: er is kots - 'daar is hij weer met dat gele emmertje' - spontane ontlasting, en pijn, veel pijn. 'Je ziet dat hier geen doorgang is, er wordt er een gemaakt.'…Lees verder

Recensie Oersoep -De AAA's vallen van het papier

Bregje Hofstede zoekt in de autofictionele roman Oersoep naar manieren om over een bevalling, seks, een drugstrip te schrijven. Ongetemd gaat ze te werk, maar het resultaat is vaak gekunsteld.

Wat de sinaasappelschil is voor de 17de-eeuwse kunstschilder, een stabiele stoel voor de meubelmaker en de bearnaisesaus voor de chef-kok, is de Lichamelijke Sensatie voor de schrijver: moeilijk. Fysiek gevoel is per definitie beperkt tot het specifieke lijf waarin het huishoudt. Het is wat het is en laat weinig ruimte voor analyse of meerledige interpretatie. Daarom komen beschrijvingen van pijn, maar ook van genot, er vaak zo bekaaid af als 'onbeschrijfelijk'. Een schrijver moet een hele goeie zijn, wil zijn of haar lezer ook maar íéts van de beschreven lichamelijke sensatie kunnen meevoelen.

Het getuigt van lef dat Bregje Hofstede (1988) in haar autofictionele roman Oersoep maar liefst drie sterk fysieke aangelegenheden beschrijft: een bevalling, seks en een drugstrip. Het boek is een accumulatie van eerder werk: in 2016 beschreef Hofstede in De herontdekking van het lichaam hoe belangrijk het voor haar is haar lijf te kennen en in haar vorige roman Drift on…Lees verder

De innerlijke opschudding waar niemand over praat

****1/2

Drieëntwintig minuten: zo lang duurt de adembenemende en legendarische openingsscène van de film 'Pieces of a Woman' uit 2020. In geuren en kleuren krijg je te zien hoe het personage Martha amechtig werkt en steunt om een baby uit haar bekken te persen. Iets soortgelijks doet Bregje Hofstede in het eerste hoofdstuk van haar nieuwe roman 'Oersoep', een bevrijdend boek over vrouwelijkheid zoals geen andere auteur dat ooit in het Nederlands heeft geschreven. Maar de afloop is gelukkiger: Essie komt gezond en wel ter wereld.

De 'kosmische' ervaring die bevallen is, wordt overrompelend expliciet beschreven: 'Alsof de oceaan mijn ingewanden meesleurt in het springtij', zegt het naamloze hoofdpersonage. Ze 'loeit' en maant zichzelf aan: 'Adem een nieuwe wereld uit door je kut'. Eén en al dier is ze, plant, organisme, leven, haar lichaam omvat de hele kosmos. Tot het hoofdje van de baby 'zacht als een rotte perzik' uit haar binnenste naar buiten gul…Lees verder

‘Oersoep’, de derde roman van Bregje Hofstede (1988) opent met een bijzonder rauwe, vrij brutale bevallingsscène – geïnspireerd door haar eigen ervaring – wars van alle zeemzoete romantiek. ‘Adem een nieuwe wereld uit door je kut…’ tot ‘het hoofdje van de baby, zacht als een rotte perzik’. De vrouw, herleid tot een lichaam dat elke individualiteit verliest, bijna een ‘egodood’. Zelfs de vorm benadrukt de inhoud via afwijkende bladspiegels en witruimtes. Via deze dissectie laat de auteur de lezer aanvoelen dat we bestaan uit talloze luikjes waarachter, zoals matroesjkas, telkens andere individuen schuilgaan, een oeroude keten, de oersoep van de titel van het boek. Doel van de auteur: de lezer laten nadenken over de zingeving van het leven in een ontkerkelijkte, steeds complexere wereld. Fysieke ervaringen blijken een doeltreffend hulpmiddel daartoe te zijn, zoals een bevalling, maar ook seks en hallucinerende middelen openen een deur naar het bovenzinnelijke. Het ‘versmelten’ van het …Lees verder

Over Bregje Hofstede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marc Verschooris

Bregje Hofstede (1988) is een Nederlandse feministische journalist, columnist, schrijver en activist.

Biografie

Hofstede studeerde kunstgeschiedenis en Frans in Utrecht, Parijs en Berlijn. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en is correspondent Nieuw Feminisme bij online journalistiek platform De Correspondent.

Haar debuutroman De hemel boven Parijs is vertaald in het Duits en Deens. Hij werd genomineerd voor onder andere de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil.

Haar tweede roman Drift stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019.

Hofstede is lid van Extinction Rebellion en medeoprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse en van Stichting Nationaal Heksenmonument.

In 2019 nam ze deel aan het winterseizoen van De Slimste Mens en hield dit twee afleveringen vol.

Eind december 2019 verhuisde ze m…Lees verder op Wikipedia