Boek
Nederlands

Hele verhalen voor een halve soldaat

Benny Lindelauf (auteur), Ludwig Volbeda (illustrator)
+1
Hele verhalen voor een halve soldaat
×
Hele verhalen voor een halve soldaat Hele verhalen voor een halve soldaat

Hele verhalen voor een halve soldaat

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Het is oorlog en zes broers worden om de beurt opgeroepen door het leger. Ze moeten zich melden bij een grenspost in de woestijn. Ze betalen de wachtpost ieder met een verhaal, in de hoop hun jongste broer voor het leger te behoeden. Met veel sfeervolle pentekeningen in kleur. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Hele verhalen voor een halve soldaat
Auteur
Benny Lindelauf
Illustrator
Ludwig Volbeda
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021 | Andere uitgaven
277 p. : ill.
ISBN
9789021414713 (hardback)

Besprekingen

Zes broers worden om de beurt opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Oudstebroer gaat eerst. Hij moet zich melden bij een grenspost in een niemandsland in de woestijn en daar een gift overhandigen, maar de broers bezitten niks van waarde. Verhalen kennen ze wel, dus Oudstebroer betaalt de wacht met een verhaal, zoals ook zijn broers na hem. Wat volgt is een hartverwarmende raamvertelling over vijf broers die hun lot niet kunnen ontlopen, maar er met hun verhalen alles aan doen om hun jongste broer te beschermen. Ze vertellen sfeervolle maar barre sprookjes, waarin de oorlog nooit ver weg is. De gedetailleerde pentekeningen in kleur van Ludwig Volbeda weerspiegelen prachtig de desolaatheid uit de verhalen en geven het boek extra sfeer. Er zijn ook mysterieuze landschappen op dubbele pagina's die soms bijna abstract zijn. Dit fraai vormgegeven boek vertelt de voorgeschiedenis van het in 2016 verschenen 'Hoe Tortot zijn vissenhart verloor'*, dat lovende recensies en prijzen kreeg, w…Lees verder

Hele verhalen voor een halve soldaat

Querido komt ook in 2020 met een verhalenbundel waarbij ze de mooiste vertellingen samenbrengt door het gebruik van een sterk koepelverhaal. In deze bundel is dat koepelverhaal een vrij simpel gegeven: 6 broers — met de namen Oudstebroer, Tweede Oudstebroer, Derde Oudstebroer ... tot en met Jongstebroer — worden één voor één opgeroepen om te vechten aan het front. Ze moeten zich aanmelden bij de Wachtpost. Daar aangekomen vraagt de wachter een gift om de oorlog te bekostigen. De broers zijn arm, en kunnen de wachter niets van waarde aanbieden, behalve ... een verhaal. Met de moed der wanhoop en tegen de achtergrond van het oorlogsgeraas, vertellen de broers alsof hun leven ervan afhangt. Oorlogen veranderen namelijk altijd weer in vredes ... Ooit.Met dat simpele concept schrijft Lindelauf zes (los van elkaar staande) verhalen tot een nieuw geheel dat een diepere vervlochtenheid krijgt naar het einde, en je langzaam bij de keel grijpt. Het koepelverhaal is sober, …Lees verder

Over Benny Lindelauf

Benny Lindelauf (Sittard, 15 december 1964) is een Nederlands schrijver van kinderboeken, woonachtig in Rotterdam.

Loopbaan

Lindelauf studeerde inrichtingswerk aan de Mikojelacademie en dans aan de Theaterschool in Amsterdam. Na te zijn afgestudeerd werkte hij mee aan verschillende (jeugd)theaterproducties, zowel als acteur als als danser.

In 1998 verscheen zijn eerste boek Omhoogvaldag, waarna nog verschillende andere boeken verschenen. Naast kinderboeken schrijft Lindelauf ook teksten voor jeugdtheatergezelschappen.

De historische roman Negen open armen is vertaald in zes talen, waaronder het Tsjechisch en Koreaans. Ook andere boeken zijn in vertaling verschenen.

Erkenning in Nederland

Internationale erkenning

Werken