Boek
Nederlands

Het kleedje voor Hitler : een familiegeschiedenis

+1
Het kleedje voor Hitler : een familiegeschiedenis
×
Het kleedje voor Hitler : een familiegeschiedenis Het kleedje voor Hitler : een familiegeschiedenis

Het kleedje voor Hitler : een familiegeschiedenis

Onderzoek naar het naziverleden van de familie van de auteur, aan de hand van het verhaal van een tafelkleedje dat de familie cadeau zou hebben gedaan aan Hitler. Met foto’s en illustraties.
Titel
Het kleedje voor Hitler : een familiegeschiedenis
Auteur
Bas von Benda-Beckmann
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2023
672 p. : ill.
ISBN
9789021469072 (paperback)

Besprekingen

Recensie: Het kleedje van Hitler -Een slechte tijd om Duits te zijn

Met elegant ingetogen pen laat historicus Bas von Benda-Beckmann zien hoe zijn Duitse familie het hoofd bood aan de turbulenties van de 20ste eeuw in het fascinerende boek Het kleedje van Hitler.

Lange tijd heeft Nederland zich aan de uiterste periferie van de wereldgeschiedenis bevonden. Grote gebeurtenissen - oorlogen, revoluties en ontwrichtende crises - voltrokken zich overwegend buiten de landsgrenzen. Nederland werd hooguit bereikt door de uitlopers van golven die andere landen hadden overspoeld. Een revolutie in Frankrijk zwakte in Nederland af tot oproer of revolte. Zelfs de Duitse bezetting, de radicaalste inbreuk op de Hollandse huisvrede, liet het leven van de meeste (niet-Joodse) Nederlanders betrekkelijk ongemoeid - tot de Hongerwinter, althans. Zij konden de realiteit van de oorlog tot op zekere hoogte negeren, door zich op de vlakte te houden of de verkeerde kant op te kijken.

De bewoners van landen met een minder aangeharkt verleden konden zich die luxe niet veroorloven. Wie ongelukkigerwijs omstreeks de vorige eeuwwisseling in Rusland of Duitsland werd geboren, werd meermaals meegesleurd in de maalstroom van de geschiedenis. Over die onontkoombaarhei…Lees verder

Een onderzoek naar het naziverleden van de familie van de auteur. Het boek volgt de zoektocht van Bas von Benda-Beckmann naar de geschiedenis van zijn familie, waaronder zijn oudtante Luise, de weduwe van Hitlers generaal Alfred Jodl, en haar zus Tini, die eerst partijlid werd maar later een relatie kreeg met een half-Joodse arts en bevriend raakte met een van de samenzweerders tegen Hitler. Centraal staat de anekdote over een kostbaar tafelkleedje met jachttaferelen dat de familie aan Hitler zou hebben geschonken. Wat klopt er eigenlijk van dit verhaal en wat zegt het ons over de omgang met het naziverleden in Duitse families? Verhalend en informatief geschreven. Met illustraties, portretten en foto’s in zwart-wit. Geschikt voor de meer geoefende lezer. Bas von Benda-Beckmann (1976) is een historicus. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.