Boek
Nederlands

Het leven en de dood van Jacob Querido

Bart Koubaa (auteur)
+1
Het leven en de dood van Jacob Querido
×
Het leven en de dood van Jacob Querido Het leven en de dood van Jacob Querido

Het leven en de dood van Jacob Querido

Bart Koubaa (auteur)
Als in de 17e eeuw een jongeman naar de suikerplantage van zijn oom in Brazilie͏̈ wordt gestuurd, wordt hij geconfronteerd met het keiharde leven daar.
Titel
Het leven en de dood van Jacob Querido
Auteur
Bart Koubaa 1968-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, © 2019
190 p.
ISBN
9789021418179 (paperback)

Besprekingen

De harmonie van meester en slaaf

Roman. Jacob Querido trekt naar de Nieuwe Wereld. Hij gedraagt zich als een goede slavenmeester en waant zich in het paradijs. Telkens weer breekt in de nieuwe roman van Bart Koubaa de gruwel in.

Valladolid, 1550. Twee geestelijken houden voor een eminente jury een theoretische discussie over het heetste hangijzer van die tijd. Delen de indianen in gekoloniseerd Amerika in een onvervreemdbare menselijke vrijheid? Of zijn het kannibalen, een degradatie van menselijkheid, natuurlijke slaven? Het Dispuut van Valladolid ging de geschiedenis in als het eerste morele debat over de kolonisatie. Maar de slavernij stond er niet ter discussie, wel de behandeling van slaven: welk geweld was toegestaan? Centraal in het Dispuut stond de illusie van de goede slavenmeester, die zijn onderdanen uitbuit, maar dan wel met empathie.

In zijn nieuwe roman Het leven en de dood van Jacob Querido beschrijft Bart Koubaa hoe tachtig jaar later de jonge Jacob Querido, zoon van een Joodse suikerhandelaar in Amsterdam, op aandringen van zijn vader met de onlangs opgerichte West-Indische Compagnie meereist naar de Braziliaanse haven Recife.

Hij zal er zijn oom, een goede slavenmeester, bij…Lees verder

Het leven en de dood van Jacob Querido

Eerste zin. Op 23 augustus 1630 stond Jacob Querido op het halfdek van De Gouden Salamander toe te kijken hoe een zwartbonte koe door vier matrozen vanuit een schuit aan boord van het schip werd gehesen, boven de kuil werd geduwd en er licht heen en weer slingerend in verdween.

Omdat in Brazilië de familiale suikermolens uit handen van de West-Indische Compagnie en hun Portugese rivalen gered moeten worden en Salomão Querido zich in Amsterdam liever inlaat met het uitgeven van boeken, stuurt hij zijn zeventienjarige zoon Jacob naar zijn plantage. Jacob, die altijd getwijfeld heeft of hij wel echt de zoon is van zijn vader, en door zijn verbanning zijn geliefde Judith achter moet laten, vat de reis met De Gouden Salamander met een zwaar gemoed aan en wanneer hij vijf maanden later voet aan wal zet in Recife kan het hele suikeravontuur hem gestolen worden, maar veel keuze heeft hij niet. Dus maakt hij er het beste van, vijftien jaar lang, tot hij als een vroegoud wrak zijn ondergang tegemoet gaat.

Het leven en de dood van Jacob Querido gaat over kolonialisme, slavernij, godsdienstvrijheid, de Spinoza-gelijke maatschappelijke positie van de jood in het welvarende Hollandse handelsrijk, de mythe van de edele wilde, de vernietiging van de aa…Lees verder

Bart Koubaa (1968) heeft met ‘Het leven en de dood van Jacob Querido’ een zorgvuldige en harde historische roman geschreven. De hoofdpersoon, de jonge joodse Jacob, wordt door zijn vader naar de suikerplantage van zijn oom in Brazilië gestuurd, familie en liefje achterlatend. Het is 1630 en de West-Indische Compagnie controleert de handel op de West. In Koubaa’s roman gaat het er niet zachtzinnig aan toe. De overtocht is zwaar en gevaarlijk, het leven op de plantage keihard. Slavernij, uitbuiting en uitputting zijn de norm op de plantage en de jonge Jacob moet pogen zich door het leven te slaan. Hij is van geen betekenis, probeert het goede te doen, maar het goede is vaak niet duidelijk. Na vijftien jaar in een wereld die hij niet zelf koos, gaat het steeds slechter met Jacob die betrokken raakt bij een opstand. Hij verliest zijn positie en wordt speelbal van de gebeurtenissen en de wraak van zijn vijanden. Uiteindelijk poogt hij terug te keren naar Amsterdam, met als enige bezit het …Lees verder

Over Bart Koubaa

Bart Koubaa, schrijversnaam van Bart Van den Bossche (Eeklo, 28 februari 1968), is een Vlaams schrijver, dichter en zanger.

Bart van den Bossche studeerde film en fotografie en later Arabisch in Gent. Hij werd bekend als zanger en tekstschrijver van de Eeklose rockgroep Ze Noiz (1984-1993), die in 1988 Humo's Rock Rally won. Datzelfde jaar verscheen onder zijn eigen naam de dichtbundel In de wolken staat Icarus.

Van den Bossche stelde zijn pseudoniem samen door de familienaam van zijn vrouw aan te nemen. Hij debuteerde als romanschrijver onder deze naam in 2000 met Vuur. Dit boek kreeg de Debuutprijs van 2001. Tijdens de Literaire Lente van 2002 deelde Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux er 20.000 exemplaren van uit aan treinreizigers. In de periode 2012-2015 was hij redactielid van het literair tijdschrift De Revisor. Inmiddels is hij zanger van de band Buckey Down.

Bibliografie