Boek
Nederlands

Hardop : spoken word in Nederland

Babs Gons (samensteller)
+1
Hardop : spoken word in Nederland
×
Hardop : spoken word in Nederland Hardop : spoken word in Nederland

Hardop : spoken word in Nederland

Teksten van achttien Nederlandse 'spoken word'-artiesten/dichters onder wie Akwasi, Babs Gons, Sjaan Flikweert en Neusa Gomes. Met gestileerde, graffiti-achtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Kunst en poëzie
Titel
Hardop : spoken word in Nederland / samenstelling en voorwoord Babs Gons
Samensteller
Babs Gons
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
219 p. : ill.
ISBN
9789025452148 (paperback)

Besprekingen

'Woorden uit het hart'

Spoken word is een vast ingrediënt van de podiumkunsten geworden. Hoog tijd, dus, voor een bloemlezing. Maar werkt het genre wel op papier? 

Babs Gons, 'de ongekroonde koningin van spoken word in Nederland', bezorgt met HARDOP de eerste bloemlezing van spoken word in ons taalgebied. Zo'n verzameling moest er een keer van komen, want het fenomeen is niet meer weg te denken uit het culturele leven in West-Europa. Met name in de grote steden bulkt het van de podia waarop (vooral jonge) performers hun teksten ten gehore brengen, vaak in combinatie met andere podiumkunsten.

In haar inleiding op de bloemlezing definieert Gons spoken word als 'de kunst om de woorden van het papier te halen en ze tot leven te brengen'. Dat roept onmiddellijk de vraag op waarom je een papieren bloemlezing als HARDOP zou publiceren. De prachtige vormgeving - met graffiti-achtige illustraties en silhouetten van de gebloemleesde artiesten - maakt van deze bundeling een urban experience op zich, maar tot leven komen de woorden alleen als je besluit rond te struinen op de sociale media van de spoken word-dichters of simpelweg een van hun perfo…Lees verder

'Lees hardop!' is de oproep aan de lezer van dit boek. Die lezer doet er goed aan deze aanbeveling op te volgen. Bloemlezer Babs Gons heeft een prachtige keuze gemaakt uit het werk van achttien Nederlandse 'spoken word'-artiesten/dichters, dat het verdient' van het papier gehaald' te worden. Hardop, zo wek je dit werk tot leven. Direct, verstaanbaar en gericht op de luisteraars. Spoken word is niet alleen de tekst, maar ook performance, ritme, tempo, mimiek, beweging, intonatie en interactie met het publiek. Deze bundel met werk van Akwasi tot Gino van Weenen levert het bewijs. Gons' keuze wordt voorafgegaan door korte biografische schetsjes van de artiesten. Prachtige eigentijdse, naar graffiti verwijzende vormgeving: decoratieve teksten/tekeningen in kleur, met silhouetportretten van de performers. Deze bloemlezing is hard op weg de 'Komrij' van het spoken word te worden en is bruikbaar in het voortgezet onderwijs en onmisbaar bij Hip Hop- en poëzie-workshops, die steeds vaker plaat…Lees verder

Bam! In your face

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Eerst even: wat is spoken word? En wat is het verschil met een gewone poëzievoordracht? Babs Gons omschrijft het zo: "Spoken word is de kunst om de woorden van het papier te halen en ze tot leven te brengen. Spoken word is bam, in your face." Waar laten we zeggen 'gewone poëzie' (bestaat die?) vooral voor papier geschreven is, en de woorden soms het witte vlak van de pagina verlaten om op een podium voorgedragen te worden, is spoken word juist vooral bedoeld om te klinken.

En dus had de titel van de door Gons samengestelde bloemlezing met spoken word-dichters misschien wel niet anders kunnen zijn dan 'Hardop' .

Wat de teksten in deze bloemlezing gemeen hebben is maatschappelijke betrokkenheid. Spoken word-dichters hebben een boodschap die vaak draait om identiteit. Om weten waar je vandaan komt, wat je gevormd heeft, om antwoord te krijgen op vragen als die waarmee Jasper Albinus worstelt:

Ik ga naar Indonesië en neem mee de vragen die ik opschre…Lees verder

Over Babs Gons

Babs Gons (1971) is een Nederlands schrijver, columnist voor Het Parool, dichter en spoken word performer (voordrachtskunstenaar). Sinds 24 september 2023 is ze Dichter des Vaderlands. Haar dichtbundel Doe het toch maar werd gepubliceerd in april 2021.

Biografie

Gons kwam eind jaren negentig in New York in aanraking met spoken word en is sindsdien in Nederland een prominente performer geworden van deze voordrachtskunst. Vanaf 2001 organiseerde ze in Paradiso tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers. In 2007 was ze een van de oprichters van Poetry Circle Nowhere, een "landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers"; ze was tot 2014 artistiek leider van het platform. Ze staat bekend als "de koningin van spoken word".

In 2018 ontving Gons een Black Achievement Award in de categorie kunst en cultuur. …Lees verder op Wikipedia