Hardop : spoken word in Nederland

Hardop : spoken word in Nederland
Besprekingen
'Woorden uit het hart'
Spoken word is een vast ingrediënt van de podiumkunsten geworden. Hoog tijd, dus, voor een bloemlezing. Maar werkt het genre wel op papier?
Babs Gons, 'de ongekroonde koningin van spoken word in Nederland', bezorgt met HARDOP de eerste bloemlezing van spoken word in ons taalgebied. Zo'n verzameling moest er een keer van komen, want het fenomeen is niet meer weg te denken uit het culturele leven in West-Europa. Met name in de grote steden bulkt het van de podia waarop (vooral jonge) performers hun teksten ten gehore brengen, vaak in combinatie met andere podiumkunsten.
In haar inleiding op de bloemlezing definieert Gons spoken word als 'de kunst om de woorden van het papier te halen en ze tot leven te brengen'. Dat roept onmiddellijk de vraag op waarom je een papieren bloemlezing als HARDOP zou publiceren. De prachtige vormgeving - met graffiti-achtige illustraties en silhouetten van de gebloemleesde artiesten - maakt van deze bundeling een urban experience op zich, maar tot leven komen de woorden alleen als je besluit rond te struinen op de sociale media van de spoken word-dichters of simpelweg een van hun perfo…Lees verder
Bam! In your face
Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.
Eerst even: wat is spoken word? En wat is het verschil met een gewone poëzievoordracht? Babs Gons omschrijft het zo: "Spoken word is de kunst om de woorden van het papier te halen en ze tot leven te brengen. Spoken word is bam, in your face." Waar laten we zeggen 'gewone poëzie' (bestaat die?) vooral voor papier geschreven is, en de woorden soms het witte vlak van de pagina verlaten om op een podium voorgedragen te worden, is spoken word juist vooral bedoeld om te klinken.
En dus had de titel van de door Gons samengestelde bloemlezing met spoken word-dichters misschien wel niet anders kunnen zijn dan 'Hardop' .
Wat de teksten in deze bloemlezing gemeen hebben is maatschappelijke betrokkenheid. Spoken word-dichters hebben een boodschap die vaak draait om identiteit. Om weten waar je vandaan komt, wat je gevormd heeft, om antwoord te krijgen op vragen als die waarmee Jasper Albinus worstelt:
Ik ga naar Indonesië en neem mee de vragen die ik opschre…Lees verder