Boek
Nederlands

Doe het toch maar

Babs Gons (auteur), Frederick Calmes (illustrator)
Titel
Doe het toch maar
Auteur
Babs Gons
Illustrator
Frederick Calmes
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
95 p. : ill.
ISBN
9789025470401 (paperback)

Besprekingen

Heb je niet iets meer woke?

Eindelijk komt Babs Gons, voorvechter van spoken word, met haar debuut. Alles in haar woorden ademt de noodzaak om zich uit te spreken.

Eigenlijk is het nauwelijks voor te stellen dat de bundel Doe het toch maar van Babs Gons een debuut is. En toch is het zo: de vrouw die begin jaren 2000 spoken word introduceerde in het Nederlandse taalgebied, de grande dame van Paradiso en Poetry Circle Nowhere, de winnaar van de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur 2018 ziet voor het eerst een poëziebundel verschijnen met haar naam erop. Althans, als we haar in eigen beheer uitgegeven Hoe kan het toch? niet meerekenen, het geniete boekje dat ze enige jaren op zak droeg tijdens optredens, omdat er altijd mensen naar haar toe kwamen met de vraag of ze die vlammend gebrachte gedichten nog ergens konden teruglezen.

'Doe het toch maar', zullen velen haar hebben gezegd over die stap naar een papieren bundel bij een serieuze uitgeverij. De tijd is ook wel rijp voor een publicatie als deze, want spoken word heeft zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker gemanifesteerd in de poëziewereld, met Gons als belangr…Lees verder

In 2019 stelde ‘spoken word-artiest’ Babs Gons (1971) de bundel ‘Hardop’ samen, met werk van zichzelf en zeventien collega’s. Onlangs verscheen haar debuutbundel: ‘doe het toch maar’. Deze opent met een ‘voorwoord’: ‘ik wil een taal / waarin elke nieuwe verliefdheid / vraagt om een nieuw vocabulaire ’ en sluit af met ‘ten slotte nog iets over mij’: ‘oké daar gaan we dan, hou je vast’. Beide hebben de vorm van een gedicht. De bundel, geïllustreerd door Frederick Calmes, bestaat uit 33 gedichten, waaronder ‘polyglot’: ‘ik leerde de ene taal na de andere / die van de nette kleren / die iets van je huid compenseren / […] / maar het liefste is me / de taal die me zo blootlegt / als mijn huid maar toelaat’. Drie gedichten hebben de titel ‘doe het toch maar’. Een citaat: ‘doe het toch maar, / herhaal dat tegen jezelf / als je je weer eens realiseert / dat je de wereld nooit zal veranderen / met een handvol kunstzinnig gerangschikte zinnen’. De hamvraag is natuurlijk of deze poëzie behalve op…Lees verder

waar het schuurt

Gons schrijft strijdbare poëzie, maar de toon blijft zacht.

Een debuut, aldus Van Dale, is een eerste optreden, voor publiek, een eerste publicatie. Maar Babs Gons is niet echt een beginneling te noemen. Ze draait al jaren mee, stond op ontelbare podia, van Amsterdam tot Brazilië. Ze was te horen op de radio, op televisie, schreef het Boekenweekgedicht. En toch verscheen recent pas haar debuut. Dat wil zeggen, haar debuut op papier: Doe het toch maar.

Wat daarin staat, was meestal bedoeld voor een podium, want Gons geldt als groot spoken word-artiest. Ze plaveide de weg voor het genre in Nederland, stelde met Hardop een bloemlezing van spoken word-teksten samen. En nu het genre gezien wordt, wil ze zelf weleens andere wegen verkennen, zei ze in eerder al een keer in Trouw. Dit boek omschreef ze om die reden als een 'afscheidsconcert'.

Een voorwoord gaat aan de bundel vooraf, een credo, waarin Gons uiteenzet waar zij in haar werk naar zoekt, welke woorden zij daarvoor hoopt te vinden. Haar taal zou een taal moeten zijn 'di…Lees verder

Over Babs Gons

Babs Gons (1971) is een Nederlands schrijver, columnist voor Het Parool, dichter en spoken word performer (voordrachtskunstenaar). Sinds 24 september 2023 is ze Dichter des Vaderlands. Haar dichtbundel Doe het toch maar werd gepubliceerd in april 2021.

Biografie

Gons kwam eind jaren negentig in New York in aanraking met spoken word en is sindsdien in Nederland een prominente performer geworden van deze voordrachtskunst. Vanaf 2001 organiseerde ze in Paradiso tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers. In 2007 was ze een van de oprichters van Poetry Circle Nowhere, een "landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers"; ze was tot 2014 artistiek leider van het platform. Ze staat bekend als "de koningin van spoken word".

In 2018 ontving Gons een Black Achievement Award in de categorie kunst en cultuur. …Lees verder op Wikipedia