Mrs. Degas : roman

Arthur Japin (auteur)
Titel
Mrs. Degas : roman
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2020
303 p.
ISBN
9789029542326 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Naar historie opgetekende roman waarin levensfeiten van de impressionistische schilder Edgar Degas romantisch worden opgesmukt. Het verhaal speelt deels in Louisiana (1872-1873) en zet het werk van Degas in een gefabuleerde context. In Parijs (1912) krijgt de blinde Degas een opruimcoach avant la lettre op bezoek. Zij noteert: ‘Het ontmoedigt mij te zien hoe een mens zich jaar in jaar uit voortsleept van bijzaak naar bijzaak zonder dat daar enige lijn in te ontdekken valt (...)’. Zij stelt tergende vragen naar zijn geheime zielsliefde voor zijn blinde nichtje Estelle met ‘pupillen dof als een verweerde spiegel’. Haar vermogen te leven met beperking en verlangen, en daarbij zuiver te blijven maakt haar anders dan veel vrouwen die: ‘niet willen geloven dat hun grootste schoonheid is zichzelf te zijn...’ Postkoloniaal Louisiana is schilderachtig: ‘...magnolia’s, sinaasappel- en bananenbomen [wit, oker, warm en koud] Negerinnen met roze kinderen op de arm.’ Naast exotisme, een vroeg-kriti…Lees verder

De grote liefde van de schilder

Arthur Japin schreef opnieuw een kunstenaarsroman, één waarin hij spektakel biedt én zijn kunstenaarsopvatting uiteenzet.

Arthur Japin schrijft bij voorkeur over historische personages en hun entourage; dat deed hij in grote romans als 'Een schitterend gebrek' (zijn meest gelezen boek, schat ik), 'Vaslav', 'Kolja' en andere. Hij doet het ook in zijn jongste roman 'Mrs. Degas'. Maar de geschiedenis zelf is hem niet genoeg, hij fabuleert eromheen, dirkt haar op, verzint er plots bij. Daarbij komt dat hij zijn hoofdpersonen vaak uit de wereld van de kunst en exotica plukt, ze hebben van zichzelf al iets avontuurlijks dat de schrijver extra aanzet. Dat deed hij in 'Een schitterend gebrek' met Casanova, in 'Vaslav' met Nijinsky, in 'Kolja' met de broers Tsjaikovski.

'Mrs. Degas' past in het rijtje kunstenaarsromans. Ooit bezocht de schilder Edgar Degas zijn familie in het Amerikaanse New Orleans, alwaar zijn broer een zaak runde. Hij was een van de weinige negentiende-eeuwse Europese kunstenaars die de Nieuwe Wereld ook daadwerkelijk bezochten. Broer Paul is getrouwd met Estelle, de Mrs. Degas van d…Lees verder

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia