Boek
Nederlands

Rotterdam : een ode aan inefficiëntie

Arjen van Veelen (auteur)

Rotterdam : een ode aan inefficiëntie

Culturele en maatschappelijke analyse van het leven in wereldstad Rotterdam, waarbij de auteur op zoek gaat naar mogelijkheden tot solidariteit in tijden van efficiency-denken, polarisatie en gentrificatie.
Extra onderwerp
3,5 sterren (Humo)
Titel
Rotterdam : een ode aan inefficiëntie
Auteur
Arjen van Veelen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Correspondent, 2022
364 p.
ISBN
9789493254183 (paperback)

Besprekingen

Een culturele en maatschappelijke analyse van de stedelijke cultuur van Rotterdam in de eenentwintigste eeuw. Arjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven gebroederlijk naast elkaar, met de twinkelende torens van een wereldstad ertussen. Tot hij ziet dat hele buurten worden gesloopt, armen de stad uit worden geduwd en die torens alleen voor de rijken blijken te zijn. Steeds meer dringt de vraag zich op: waar is de mens gebleven? ‘Rotterdam' is een oproep tot solidariteit; een pleidooi om elkaar niet uit het oog te verliezen en een ode aan de weerbarstigheid en inefficiëntie van het leven. ‘Rotterdam’ is pakkend en helder geschreven, waarbij de auteur zijn persoonlijke perspectief verweeft met een bredere maatschappelijke visie. Voor een brede tot geoefende lezersgroep met interesse in hedendaagse maatschappelijke kwesties. Arjen van Veelen (1980) is schrijver, journalist en Rotterdammer. Hij schrijft o…Lees verder

Over Arjen van Veelen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Arjen van Veelen (1980) is een Nederlandse journalist, columnist en schrijver.

Loopbaan

Van Veelen groeide op in een gereformeerd gezin. Hij studeerde klassieke talen te Leiden en doceerde Latijn op middelbare scholen. Van Veelen begon zijn journalistieke carrière bij het Leids universitair weekblad Mare, en schreef daarna voor diverse andere bladen, zoals Awater en Onze Taal (2004-2011).

Van Veelen verwierf bekendheid als columnist van NRC Next. Van zijn hand verschenen twee essaybundels: Over rusteloosheid (2010) en En hier een plaatje van een kat & andere ongerijmdheden van het moderne leven (2013).

Van Veelen won in 2009 de Jan Hanlo Essayprijs Klein voor zijn vroege werk, zijn Over rusteloosheid stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs van 2010 en in 2015 won hij de Jan Hanlo Essayprijs voor En hier een plaatje van een kat & andere ongerijmdheden …Lees verder op Wikipedia