Titel
Wolkenstad
Auteur
Anthony Doerr
Vertaler
Marga Blankestijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Cloud cuckoo land
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, © 2021
638 p.
ISBN
9789044362251 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

BOEKENBAL Doerrdouwer

BOEKENBAL

*****

Gesmaakte literatuur omschrijven we nogal eens in culinaire metaforen. We hebben het over ‘voortreffelijk leesvoer’, dat we met graagte ‘verslinden’. We lijken daarbij geen genoegen te nemen met aperitief hapjes. Favorieten op het menu – bestsellers als ‘De verborgen geschiedenis’ en ‘De Da Vinci Code’ – hebben eerder de omvang van een bacchisch breugelmaal dan van een bordje Pascale. Dat geldt ook voor Anthony Doerrs vorige roman, ‘Als je het licht niet kunt zien’. De turf van 552 pagina’s leverde hem een Pulitzerprijs op, stond meer dan vier jaar lang in de bestsellerlijst van The New York Times, en verkocht als een zoet broodje: meer dan 15 miljoen exemplaren gingen over de toonbank. Net nu Netflix meldt dat Shawn Levy, bekend van ‘Stranger Things’, een miniserie zal regisseren gebaseerd op Doerrs kassucces, verschijnt een nieuwe roman. ‘Wolkenstad’ is nog dikker en…Lees verder

Zo groen het gras

Hoe komt het dat eeuwenoude verhalen ons vandaag nog in vervoering brengen? Om dat aanschouwelijk te maken moest Pulitzer-winnaar Anthony Doerr zélf een sterke roman pennen.

1453. Anna, een ongeletterd weesmeisje, leeft in Constantinopel. Omeir, een jonge bergbewoner, wordt ingelijft in het leger van de oprukkende Ottomanen. Beiden worden meegesleurd in de nakende val van de stad.

In een verre toekomst suist een interstellair ruimteschip af op een exoplaneet die het na net geen zeshonderd jaar hoopt te bereiken. Het tienermeisje Konstance, aan boord geboren, behoort tot een overbruggingsgeneratie die de aarde niet heeft gekend en nooit op de bestemming zal aankomen.

In een anoniem stadje in het hedendaagse Idaho kruisen de wegen van de jonge ecoterrorist Seymour en Koreaveteraan Zeno elkaar, meer bepaald – en niet toevallig – in de bibliotheek.

Want Wolkenstad is een ode aan boeken. Hoe ze beklijven en begoochelen, troost en hoop bieden, de verbeelding prikkelen en ons doorheen al die sensaties bevestigen en verbinden in ons mens-zijn. Anthony Doerr verzon er daarom een tweeduizend jaar oud Grieks manuscript bij, dat de…Lees verder

Pulitzerprijs-winnaar van het boek ‘Als je het licht niet kunt zien’* brengt in dit werk een ode aan verhalen, bibliotheken en bibliothecarissen. Afwisselend volgen we de levens van vijf buitenbeentjes die ieder in een andere tijd en op een andere plaats vechten voor hun bestaan. Zoals Konstance die in een ruimteschip leeft, omdat de aarde verwoest is. In 2002, in Lakeport Idaho probeert een arme, alleenstaande moeder haar autistische zoon te beschermen. Eeuwen eerder, in een borduurwerkplaats in Constantinopel, kan Anna zich niet concentreren op het borduren, maar voelt zich gelukkig nu ze lezen heeft geleerd. In dezelfde tijd in Bulgarije wordt Omeir met een hazenlip geboren en moet, als vervloekte, vluchten. Al deze karakters worden verbonden door een oud Grieks manuscript, geschreven door Antonius Diogenes over een man die in een vogel wil veranderen om naar de Wolkenstad te vliegen. Ondanks de verschillende elementen weet de auteur (1973) er een geheel van te maken en is het verh…Lees verder

Over Anthony Doerr

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Anthony Doerr (Cleveland, 27 oktober 1973) is een Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen. Hij kreeg brede erkenning voor zijn roman All the Light We Cannot See uit 2014, waarvoor hij de Pulitzerprijs voor fictie ontving.

Jeugd en opleiding

Opgegroeid in Cleveland, Ohio behaalde Doerr in 1991 zijn diploma aan de University School in zijn woonplaats. Daarna studeerde hij geschiedenis aan het Bowdoin College in Brunswick (Maine), waar hij afstudeerde in 1995. Hij behaalde de graad van Master of Fine Arts (MFA) aan de Bowling Green State University.

Schrijverscarrière

Doerrs eerste boek was de verhalenbundel The Shell Collector (2002). Veel van de verhalen spelen zich af aan Afrikaanse kusten en in Nieuw-Zeeland, waar hij heeft gewerkt en gewoond. Zijn eerste roman About …Lees verder op Wikipedia