Lees Meer! met Sander Kollaard, Manon Uphoff en Marieke De Maré

Boekenprogramma met Ann De Bie 

Lees meer

Vrt-journaliste Ann De Bie interviewt op zondag 4 oktober de jongste laureaat van de Libris Literatuur Prijs Sander Kollaard, de gedoodverfde favoriet voor diezelfde prijs Manon Uphoff én debutante Marieke De Maré. Onderwerp van gesprek wordt telkens hun laatste boek. Het Brugse Concertgebouw nam coronamaatregelen en kan ook nu de gastvrije locatie zijn. Dankzij Boekhandel De Reyghere maak je op het eind van het boekenprogramma kans om met een gratis exemplaar van een van de besproken boeken naar huis te gaan.

Sander Kollaard ontving de Libris Literatuur Prijs voor Uit het leven van een hond. De wel heel korte samenvatting van het boek luidt: “Een man beleeft een zaterdag zeer intens door de ziekte van zijn hond” en toch geeft die samenvatting redelijk goed weer wat je van het boek mag verwachten. Veel gebeurt er niet, maar er wordt wel ingezoomd op het weinige dat er gebeurt en daar komen diepe inzichten bij kijken, over leven en dood, over liefde, integriteit, alledaags geluk en waarheid. Dit alles gebracht met mooie, originele beelden en trefzekere formuleringen.

Manon Uphoff zal het hebben over haar Vallen is als vliegen, dat door verschillende kranten en tijdschriften “het beste Nederlandstalige boek van 2019” genoemd werd. De autobiografische roman gaat over incest: een vader die zijn vier dochters seksueel misbruikt vanaf hun kleuterleeftijd. De gebeurtenissen zijn onvoorstelbaar pijnlijk. Maar Uphoff beschrijft ze met een literaire bravoure waaruit vooral een verbluffende veerkracht blijkt. De roman geeft inzicht in wat incest betekent voor het slachtoffer.

Marieke De Maré performt, regisseert, maakt radio, geeft les en bracht onlangs ook haar allereerste boek Bult uit. Het is een roman over het doodgewone leven van een oude en een jonge vrouw én een lange slanke man die op een bult of heuvel leven. De tijd gaat er voorbij terwijl ze taart eten, soep koken, met de hond wandelen, knikken, hun haag knippen... In alles wat ze doen, gaat het vaak over de dood.