Lees Meer!

Internationale namen op het programma van ons boekenprogramma!

Het wordt de meest internationale editie van het boekenprogramma van de Openbare Bibliotheek Brugge tot nu toe. Ann De Bie interviewt de Ier David Park (in het Engels), de in Nederland wonende Oostendse Sarah Meuleman en de in Antwerpen wonende Wit-Rus Aleksandr Skorobogatov. Gespreksonderwerp is telkens hun laatste boek. Het Brugse Concertgebouw is zoals steeds de gastvrije locatie en boekhandel De Reyghere verloot ook nu weer van elk boek een exemplaar onder de aanwezigen.

De Ier David Park komt zijn Travelling in a strange land voorstellen, een indrukwekkende vader-zoonroman waarin een vader uit Belfast vertrekt om zijn zieke zoon te gaan ophalen in een studentenhuis. Tijdens de reis komt de hele familiegeschiedenis naar boven. Mooie episodes, maar ook minder mooie momenten. David Park rijgt in Ierland de literaire prijzen aaneen.
Het bezoek uit Ierland hebben we te danken aan de Brugse nominatie voor de Dublin International Literary Award waaruit de latere winnaar (Idaho van Emily Ruskovich) is voortgekomen. In kader daarvan bezoekt de Ierse ambassadeur Helena Nolan Hoofdbibliotheek Biekorf. Naast David Park zal ook auteur/jurylid Éilís Ní Dhuibhne aanwezig zijn op Lees Meer! en enkele gedichten voordragen.

Sarah Meuleman debuteerde in 2015 met De zes levens van Sophie, dat genomineerd werd voor de Bronzen Uil en in 2016 nog eens herwerkt opnieuw uitgebracht werd onder de titel Wat ik je niet vertel. In 2018 kwam de vertaling Find me gone uit in Amerika, Canada en Engeland, waar de auteur een populaire naam is. Met De vondeling stelt ze haar tweede roman voor. Het verhaal speelt zich af op de Scilly-eilanden aan het uiterste westpunt van Engeland. In 1968 vindt de achtjarige Robin er een “pop” op het strand. Vele jaren later keert Robin terug naar het strand omdat ze het beeld van de strandbaby niet kan vergeten en wil ontrafelen wat ze juist gezien heeft.

Aleksandr Skorobogatov werd geboren in Wit-Rusland, maar woont en werkt sinds de jaren negentig in Antwerpen. Hij studeerde in Minsk, Parijs en Moskou. Zijn spraakmakende debuutroman Sergeant Bertrand uit 1991 is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker en bereikte wereldwijd een miljoenenpubliek. In 2015 verscheen zijn roman Portret van een onbekend meisje die op diverse eindejaarslijstjes stond als een van de beste romans van het jaar. In 2017 volgde Cocaïne, dat bekroond werd met de Cutting Edge Award 2018 voor Beste Boek Internationaal. Tijdens Lees Meer! stelt hij het pas verschenen De wasbeer voor: “een hilarische, maar ook diep ontroerende vertelling over een ‘kleine mens’”.