Kijk!

Tentoonstelling in Erfgoedlab Damme

De Openbare Bibliotheek Brugge is partner van Erfgoedlab Damme. Brugse en Damse erfgoedcollecties worden samengebracht in het Sint-Janshospitaal in Damme om nieuwe verhalen te vertellen. De expo Kijk! nodigt je uit om bijzondere stukken uit de collecties van Damme en Brugge met alle zintuigen te ontdekken. Kijken naar die erfgoedstukken wordt in het lab niet enkel kijken met je ogen, maar ook voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. Kijken is ook doen, want het Erfgoedlab is een beleving voor het hele gezin waar kinderen zelfstandig aan de slag kunnen in het doe-lab, doorlopend en zonder inschrijvingen.

titelpagina hovenier

Bruiklenen uit de bibliotheek

In de collectie van het Sint-Janshospitaal Damme zit een mosterdmolentje, dat men gebruikte om mosterdzaad te malen. Mosterd gaf niet enkel de maaltijd meer pit. Men dichtte er ook geneeskundige kwaliteiten aan toe. Een aantal daarvan staan genoteerd in twee boeken die de Openbare Bibliotheek Brugge in bruikleen geeft aan het Erfgoedlab: het lijvige Kruydtboeck van Matthias Lobelius uit 1581 en een dun boekje met de titel Den verstandighen hovenier over de twaelf maenden van ’t jaer uit 1665.

In tegenstelling tot het Kruydtboeck is Den verstandighen hovenier een makkelijk hanteerbaar, praktisch handboekje dat, zoals de titel het zegt, de maanden van het jaar volgt. Per maand kan de hovenier lezen welke taken er op hem wachten in de tuin.  

Volgens dit boekje verzamelt de verstandige hovenier in augustus kruiden om ze te drogen en zaad van kruiden om in de volgende lente weer kruiden te zaaien. Daarbij ook het mosterdzaad. De auteur somt een hele reeks medicinale toepassingen op. Zo bevordert mosterd de spijsvertering, doet hij gezwellen en zweren uitdrogen en verdwijnen, kan men mosterdzaad snuiven om de hersenen te zuiveren en… om te niezen. Gezondheid!