In Hoofdbibliotheek Biekorf én alle filialen (uitgenomen Lode Zielens en triagecentrum Daverlo) kan je materialen reserveren en komen afhalen op afspraak. Bibpunt Huis van de Bruggeling blijft niet toegankelijk (en er is geen afhaaldienst).

Hou hier rekening mee bij het reserveren:

 • materialen reserveren kan via Mijn Bibliotheek (Hulp nodig hierbij? Kijk op https://brugge.bibliotheek.be/help)
 • enkel materialen die aanwezig zijn in de bibliotheek waar je wil afhalen kun je reserveren. Als er meerdere exemplaren aanwezig zijn, reserveer dan slechts één exemplaar. Afhalen kan in alle Brugse bibliotheken, uitgenomen filialen Lode Zielens en Daverlo en Bibpunt Huis van de Bruggeling.
 • maximaal tien materialen per kaart (ongeacht wat er voor de sluiting van de bibliotheken halverwege maart al ontleend werd)
 • materialen ophalen kan enkel in de vestiging waar je het gereserveerd hebt
 • materialen ophalen kan enkel op afspraak. Je ontvangt een mail van ons wanneer je je werken kan komen ophalen. Kom dus aub niet naar de bibliotheek zolang je geen mail ontvangen hebt met het tijdstip waarop je kan langskomen.

 

FAQ afhaaldienst tijdens coronamaatregelen

Wanneer is de bibliotheek open om mijn gereserveerde materialen op te halen?

Belangrijk: kom maar naar de bibliotheek als je een mail van ons ontvangen hebt met het tijdstip waarop je mag langskomen. Die afspraken plannen we tijdens deze afhaaluren:

 • Hoofdbibliotheek Biekorf:
  ma-vrij: 10.30 - 19.00 uur 
  za: 10.30 - 17.00 uur
 • Sint-Kruis (De Zorge), Sint-Andries en Sint-Michiels:
  Dinsdag 14.00 – 17.00 uur
  Woensdag 14.00 – 18.00 uur
  Vrijdag 14.00 – 17.00 uur
 • Sint-Jozef (De Garve) en Sint-Pieters (De Dijk):
  Dinsdag 14.00 – 17.00 uur
  Woensdag 14.00 – 18.00 uur
 • Koolkerke (De Arend), Lissewege, Dudzele (De Schorre), Zeebrugge (J.F. Willems) en Male/Sint-Thomas:
  Woensdag 14.00 – 18.00 uur
 • Assebroek blijft gesloten omwille van het triagecentrum

Kan ik materialen inleveren? 

Dat kan in de bibliotheken waar een afhaaldienst voorzien is, maar wel enkel tijdens de afhaaluren (zie hierboven). Deponeer er jouw materialen in de daarvoor voorziene doos aan de ingang. Houd daarbij de nodige afstand van de andere mensen die gelijktijdig materialen terugbrengen/afhalen. Je kan er ook enkel materialen terugbrengen die je ook in die bibliotheek leende. Materialen uit Lode Zielens en Daverlo kan je momenteel nog niet terugbrengen.
Materialen die ingeleverd worden, houden wij eerst drie dagen in quarantaine alvorens ze opnieuw uitgeleend kunnen worden.
Er wordt geen telaatgeld aangerekend tot 30 juni.

Ik ben geen lid en wil graag materialen uitlenen. Wat kan ik doen? 

In deze periode kan u zich, als inwoner van de stad Brugge, uitzonderlijk telefonisch inschrijven bij onze collega’s op het nummer 050 47 24 00. Gelieve uw identiteitskaart bij de hand te houden want wij zullen u vragen om de identiteitsgegevens die noodzakelijk zijn voor inschrijving telefonisch door te geven. Bent u geen inwoner van Brugge en geen lid van onze bibliotheek, dan kunnen wij u op dit moment niet inschrijven.

Ik wil graag materialen reserveren, maar ze zijn uitgeleend, wat nu? 

U kan zoals steeds uitgeleende materialen reserveren. U krijgt dan een bericht wanneer die weer beschikbaar zijn. Zolang de maatregelen i.v.m. covid-19 gelden, zal niemand verplicht worden om zijn materialen in te leveren. Het kan dus dat u gereserveerde materialen die uitgeleend zijn, pas veel later zal kunnen ophalen.

Ik heb al een reservatie klaarstaan (van voor de periode van de coronamaatregelen), wanneer kan ik erom komen?

We gaan er niet van uit dat iedereen die reeds boeken reserveerde, die ook graag wil afhalen in deze situatie. Sinds donderdag 02/04 zijn die mensen systematisch gecontacteerd met de vraag of zij hun materialen al dan niet willen afhalen. Indien zij dat wensen, krijgen zij een tijdslot toegezonden per mail. 

Zijn de materialen die ik mee naar huis neem besmettelijk?

Het bibliotheekpersoneel neemt de hygiënemaatregelen in acht bij het klaarmaken van de pakketten. Zij respecteren ook de social distancing. Ondanks deze maatregelen blijft het aangeraden om het afgehaalde pakket eerst nog drie dagen onaangeroerd thuis te houden alvorens het te raadplegen. (Beter voorkomen dan genezen, is de boodschap. Wij hanteren dezelfde procedure bij materialen die teruggebracht worden.)

Ik heb het maximaal aantal uitleenbare materialen op mijn kaart staan, kan ik dan nog materialen reserveren en meenemen? 

Ja, dat is geen probleem. In deze situatie kan het maximaal aantal uitleenbare materialen uitzonderlijk overschreden worden. 

Ik heb een openstaande boete op mijn kaart staan en kan daardoor geen materialen reserveren via mijn bibliotheek. Wat nu? 

Je kan telefonisch contact opnemen met de bibliotheek. Wij zullen je dan telefonisch helpen om de reservering toch te plaatsen.

Waarom kan ik niet meteen mijn reservering komen ophalen? 

Om de vereisten i.v.m. social distancing zo goed mogelijk te kunnen respecteren, krijgt elke lener per mail een concreet tijdslot toegewezen. We bedienen één lener per vijf minuten. Op die manier willen we voorkomen dat (te) veel mensen op een onveilige manier met elkaar in contact komen.

Nog vragen over de afhaalservice waarop je hier het antwoord niet vindt?
Hoofdbibliotheek Biekorf is telefonisch bereikbaar op het nummer 050 47 24 00, op weekdagen van 10.30u tot 19u en op zaterdag van 10.30u tot 17u.

 

Lees hier het persbericht over de afhaaldienst